Ramai yang kata susah nak tanam kesum. Ye ke? tanaman ni sebenarnya jenis liar dan mudah membiak. Namun, yang menjadi keutamaan untuk tanaman ini adalah medium yang sentiasa lembap.

Sebab itu, jika anda berhajat untuk tanam kesum, sebaiknya gunakan kaedah selfwatering pot atau hidro ponik. Namun, ini tidak bermakna anda perlu beli bekas atau pasu khas. Boleh cuba idea super murah dan menjadi dari Puan Rosnah Ramli.

Hai…saya nak share petua tanam kesum jadi segar….

tebuk penutup bekas sebesar batang kesum…cucuk cucuk jer batang kayu kesum tu kat penutup tu…air di campur sedikit dengan Baja AB. Tutup bekas…letakkan kat tempat redup. Tak perlu ekrap tengok dan siram. Bila air dah kotor dan kruang baru tambah.

IKLAN

Baca juga: 19 Khasiat Daun Kesum,  Menghilangkan Panau Dan Mengatasi Keputihan

untuk permulaan tanam: petik daun daun kesum tinggalkan btg jer dan daun daun kecil….pie bawa ke dapur masak Adam pedas
untuk tebuk lubang: utk petua tebuk lubang pie bakar hujung pisau tajam kat api dapur dan cucuk kat penutup bekas…siap
Semoga bermanfaat…tq

IKLAN

Bahan Diperlukan:
Bekas Bertutup
Air Secukupnya
Baja AB
Batang Kesum
Pisau

IKLAN

Caranya:
1. Tebuk penutup bekas sebesar batang kesum.
2. Cucuk-cucuk jer batang kayu kesum tu kat penutup tu.
3. Air dicampur sedikit dengan Baja AB.
4. Tutup bekas, letakkan kat tempat redup. Tak yah tengok-tengok. Nak guna baru gi tengok.

Bila bekas atau air kelihatan keruh atau gelap, dah boleh ganti denagn air baru dan tambah sedikit baja AB