Tidak membuang sampah hanya sehari pun sudah cukup membuat tong sampah dipenuhi ulat keesokan harinya. Rasa geli melanda, terutamanya bila melihat ulat sampah merayap di lantai.

Bagi mereka yang memang geli, kepanikan akan mula dirasai tanpa mengetahui apa yang harus dilakukan. Terdapat beberapa tip yang boleh digunakan untuk menghapuskan ulat sampah ini.

Tong Sampah Dihurung Ulat Sampah, 5 Langkah Mudah Bersihkan

1. Guna peluntur
Ambil satu cawan peluntur dan campur dengan satu cawan air. Letak dalam botol spray dan sembur pada tong sampah dan juga di kawasan yang ada ulat ini. Semburan ini akan mematikannya.

2. Cuka
Kalau tiada peluntur boleh gantikan dengan cuka, nisbah yang sama tapi menggunakan air panas. Siram pada tempat terdapat ulat ini.

IKLAN

Tong Sampah Dihurung Ulat Sampah, 5 Langkah Mudah Bersihkan

3. Air panas
Jika tiada peluntur dan cuka, boleh siram air panas pada kawasan atau tong sampah terutama di luar rumah yang dipenuhi ulat ini.

4. Bunga cengkih
Boleh juga menggunakan petua bunga cengkih untuk menghapuskan ulat sampah ini. Tumbuk kasar dan tabur pada tempat ulat sampah membiak.

IKLAN

5. Penyembur serangga
Namun jika mahu menghapuskan ulat sampah ini dengan cepat kerana bimbang ia merayap di dalam rumah, boleh gunakan penyembur serangga yang ada di rumah. Cuma penggunaanya agak banyak kerana ulat ini jumlahnya pun banyak.

Selepas semua ulat sampah ini mati, pastikan kita bersihkan tong sampah supaya masalah yang sama tak berulang.

Tip elak ulat sampah membiak
  • Ulat sampah ini asalnya dari telur lalat jadi sebagai langkah pencegahan tutup tong sampah terutama yang mempunyai sisa makanan supaya tak dihurung lalat. Jika lalat bertelur, ia hanya menyambil masa sehari untuk menetas dan menghasilkan ulat sampah ini.
  • Selain itu sentiasa pastikan tong sampah itu sendiri dalam keadaan bersih dan tiada sisa makanan yang boleh mengundang lalat datang.

Baca Lagi Di Sini:Nak Bunga Kertas Lebat Berbunga, 8 Perkara Ni Wajib Anda Lakukan
Artikel Menarik:Tanam Sendiri Pokok Selom Dalam Polesterin, Lebih ‘Fresh’ Buat Ulam-Ulaman
Mesti Baca:Pokok KESUM Tumbuh Subur Merimbun, Kena Kerat Selalu Biar Bertunas Baru!

IKLAN

Sumber: Wikihow& Westwiraljetwashservice

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI