Anda rasa macam nak jual rumah yang sedang anda diami sekarang? Tapi rumah tersebut masih ada lagi hutang dengan bank. Tapi ramai sahaja yang berjaya menjual rumah mereka di luar sana. Tetapi anda kena ambil tahu beberapa prosuder sebelum jual rumah yang masih mempunyai pinjaman dengan bank.

Belum Habis Bayar Pinjaman Perumahan, Boleh ke Jual Rumah?
Seperti yang anda sedia maklum, tempoh pinjaman perumahan kebiasaannya adalah dalam linkungan antara 30 sehingga 35 tahun. Namun begitu, tidak semua pemilik rumah yang akan mendiami di rumah tersebut dalam tempoh yang lama. Ada yang mungkin mahu berpindah disebabkan faktor-faktor seperti beli rumah baru yang lebih besar, beli rumah di lokasi berhampiran dengan tempat kerja dan sebagainya.
Boleh atau tidak jika anda mahu jual rumah belum habis bayar? Jawapan ringkasnya, ya. Untuk berbuat demikian, baki pinjaman anda perlu dijelaskan terlebih dahulu dan terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebelum meletakkan rumah anda di pasaran hartanah.
1. Semak Lock In Period Loan Rumah
Pinjaman perumahan anda kemungkinan mempunyai lock in period atau tempoh terkunci. Untuk pengetahuan anda, tempoh lock in  merupakan antara klausa penting dalam perjanjian loan rumah anda. Anda perlu membayar denda atau penalti kepada pihak bank sekiranya anda menjual rumah anda dalam tempoh terkunci ini.
Kebiasaannya, tempoh terkunci ini adalah sekitar dua sehingga lima tahun bergantung kepada terma perjanjian di antara anda dan pihak bank. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh hubungi pihak bank untuk dapatkan maklumat lebih lanjut. Anda perlu tahu maklumat ini sebelum jual rumah anda kerana ini termasuk sebagai salah satu kos jual rumah yang anda perlu keluarkan.
Bagaimana pula dengan kadar penalti yang dikenakan jika rumah anda masih dalam tempoh terkunci? Selalunya kadar denda yang dikenakan adalah di antara dua sehingga lima peratus daripada jumlah pinjaman yang masih belum dijelaskan.
2. Tandatangan Perjanjian Jual Beli
Pembeli yang berminat akan membuat bayaran booking dua sehingga tiga peratus dan wang pendahuluan lapan sehingga sembilan peratus. Selepas itu, anda sebagai penjual akan menandatangani perjanjian jual beli dengan pihak pembeli. Perjanjian ini akan disediakan dan diuruskan oleh peguam hartanah anda.
Sebaik sahaja Perjanjian Jual Beli telah ditandatangani kedua belah pihak iaitu pihak pembeli dan penjual, peguam akan menghantar permohonan penyata baki hutang kepada bank pihak penjual. Hal ini kerana, pembeli memerlukan penyata baki hutang ini diperlukan untuk menyelesaikan baki pinjaman rumah.
3. Bank Pembeli Akan Jelaskan Baki Perumahan
Cara jual rumah yang belum habis bayar yang seterusnya yang anda harus tahu adalah bank pihak pembeli perlu membuat pembayaran kepada bank penjual. Prosedur ini akan menyelesaikan baki hutang anda sebagai penjual dengan pihak bank yang telah memberikan pinjaman.
Contohnya, anda menjual rumah anda dengan harga RM500,000 kepada pembeli. Namun begitu, apabila semak penyata baki hutang, anda masih lagi mempunyai hutang pinjaman perumahan sebanyak RM300,000. Ini bermakna bank pihak pembeli perlu menjelaskan pembayaran baki RM300,000 ini kepada bank anda terlebih dahulu.
Apabila pembayaran telah dibuat, bank anda akan serahkan geran dan segala dokumen rumah yang berkaitan kepada peguam pihak pembeli. Dengan menggunakan dokumen yang diserahkan ini, peguam pihak pembeli akan membuat perjanjian gadai janji yang baru. Proses ini dikenali sebagai tebus gadai atau secara mudahnya tebus hutang.
4. Pindahmilik Rumah
Proses seterusnya adalah peguam akan melaksanakan proses pindah milik dan nama pihak pembeli akan didaftarkan sebagai pemilik rumah baru. Selepas itu, pihak pembeli perlu mencagarkan geran rumah kepada bank mereka. Geran rumah perlu dicagarkan kepada pihak bank kerana mereka perlukan jaminan yang penerima pinjaman akan bayar balik pinjaman yang telah dibuat. Sekiranya pembayaran tidak diterima, pihak bank boleh lelong rumah tersebut dengan adanya geran sebagai cagaran.
Proses ini dinamakan sebagai pelepasan gadaian atau Discharge of Charge akan dilaksanakan oleh peguam yang dilantik. Berikut merupakan beberapa proses yang terlibat:
  • Peguam akan semak rekod gadaian rumah atau hartanah tersebut.
  • Anda akan diminta untuk mengemukakan dokumen berkaitan dan memastikan dokumen lengkap diisi.
  • Proses tandatangan dokumen bagi proses pelepasan gadaian.
  • Penyerahan geran asal akan daripada bank penjual kepada peguam, Urusan duti setem pindah milik dan gadaian.
  • Urusan penyerahan dan pendaftaran pindah milik dan gadaian di pejabat tanah.
  • Peguam akan menghantar Surat Nasihat (Letter of Advice) kepada bank untuk melepaskan pinjaman (disburse).
5. Terima Bayaran Baki Harga Rumah
Peringkat terakhir dalam cara jual rumah belum habis bayar ini adalah pihak pembeli perlu menjelaskan baki harga rumah selepas tolak hutang yang telah dijelaskan. Mari ambil semula contoh rumah berharga RM500,000 tadi. Katakanlah anda telah menjelaskan bayaran pinjaman perumahan sebanyak RM200,000. Peguam akan meminta bank pihak pembeli untuk bayar amaun tersebut dan kemudian anda akan menerima amaun RM200,000 ini.
Selepas segala proses ini selesai, anda sebagai penjual perlu membuat penyerahan kunci kepada pihak pembeli. Ini bermakna anda secara rasminya telah berjaya menjual rumah anda. Pastikan rumah anda berada dalam keadaan yang baik dan tidak mempunyai sebarang kerosakan sebelum menyerahkan kunci rumah kepada pemilik baru.
Cara Jual Rumah yang Belum Habis Bayar, Ada Bayaran Anda Perlu Dijelaskan?
Secara umumnya, terdapat tiga pembayaran yang anda harus jelaskan iaitu Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT), bayaran ejen atau agensi hartanah dan bayaran guaman. Jadi, pastikan anda selesaikan kos-kos ini terlebih dahulu sebaik sahaja urusan jual rumah anda telah selesai. Diharapkan artikel ini boleh membantu anda memahami cara jual rumah yang belum habis bayar pinjaman bank dengan jelas.
Jika anda ingin membuat refinance rumah boleh lakukan dengan Bank Islam, kerana Bank Islam banyak menawarkan pakej yang berbaloi untuk pemilik rumah.
https://youtu.be/zRbR1FkZwgw

 

IKLAN

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

IKLAN
IKLAN

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI