Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup. Nak tanam cili berkualiti dan hasilnya banyak, bukan sahaja perlu dibaja sahaja. anda perlukan tip ini juga.

Pencahayan yang baik

Pilih lokasi yang mempunyai atau menerima tempat pencahayaan yang baik. Pokok cili memerlukan pencahayaan sekurang-kurangnya dari jam 8am hingga 5pm. Jika pokok tidak menerima pencahayaan yang mencukupi, pokok akan menjadi kurus dan meninggi. manakala hasil buahnya kecil.

Jika tanam di atas tanah terus

Ada yang mimilih untuk tanam atau semai terus anak pokok cili di aats tanah. Bukan tak boleh, tapi tanah tersebut perlu dirawat terlebih dahulu. Rawat tanah yang hendak disemai dengan kapur pertanian atau taburkan baja tinja ayam yang telah diproses. Ia bagi megelak pokok diserang penyakit yang berpunca dari tanah.

Baca juga: Baja Belacan Untuk Cili Berbuah Lebat dan Tahan Penyakit

Tambahan, jika pokok di tanam terus di atas tanah, ia memerlukan siraman 2 kali sehari iaitu pagi dan petang. Boleh juga gunakan sistem siraman fertigasi. Untuk kaedah ini, ia perlukan jadual siram 4-5 kali sehari. Nak beli set fertigasi murah, boleh klik link ni https://invol.co/cl9frbz

Masa tepat memindahkan anak pokok

Kebiasaanya, untuk memindahkan kebanyakkan jenis anak pokok apabila ia mengelurakan daun ke-4. Namun untuk cili, apabila anak pokok capai usia 3-4 minggu adalah masa yang terbaik

Waktu sesuai untuk dituai

Cili sesuai dituai apbila 70% warna cili berkilau dan bewarna merah. Waktu sesuai untuk menuai adalah sebelum embun kering

IKLAN

Cara simpan cili yang dituai

Lepas petik atau tuai, jangan terus simpan. Anginkan atau keringkan terlebih dahulu.

Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup

Pokok cili memang mudah untuk ditanam, tapi ia juga mudah untuk dijangkiti penyakit dan menjadi sasaran perosak. Sebab itu, pokok cili memerlukan penjagaan yang rapi dan terperinci untuk memastikan penghasilannya yang berkualiti.

Buah cili juga tidak terkecuali daripada dijangkiti penyakit dan serangan perosak. Oleh itu bagi mengatasi masalah dan ancaman serangga perosak, racun serangga perlu digunakan sebaiknya setiap hari. Sekali culas, padah jadinya.Nak-nak serangan dari ulat buah. Ia pandai mencari peluang dan ruang. tahu-tahu je, buah cantik tapi dalam berpenghuni.

IKLAN

Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup

Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup

Penggunaan racun dengan bahan kimia sudah pasti membahayakan kesihatan. Solusi terbaik adalah gunakan racun organik untuk melindungi cili dari sebarang ancaman serangga dan kulat. Berikut adalah cara untuk menghasilkan racun serangga untuk cili:

Bahan-bahan:

IKLAN

50gm Lada hitam (Ditumbuk)
50gm cili kering
50gm jus tomato
50gm tembakau (guna puntong rokok pun boleh)
50gm bawang putih
50gm bawang merah
50gm daun semambu (kisar kasar)
50gm gula merah
sedikit EM

Cara-cara:
1. kisar semua bahan
2. Masukkan bahan kisar di dalam baldi dan tuangkan 4-5 liter air.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam bekas perapan dan tutup kedap
4. Perap air campuran tadi selama 2 hingga 3 minggu

Cara penggunaan:
Gunakan 50-80 mililiter pati bersama 4-5 liter air. Semburkan pada keseluruhan pokok cili setiap 2-3 hari

Tip: Pastikan anda menggunakan penutup hidung dan sarung tangan untuk mengelak dri terkena semburan. Ianya pedas dan jika terkena mata pedih

Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup

Tip Nak Hasil Cili Banyak Dan Berkualiti, Baja Je Tak Cukup

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI