Santan Kotak Beku Cantik Dan Tak Berketul, Buat Macam Ni

Share

La ni memang ramai yang memilih untuk menggunakan santan kotak berbanding santan segar. Ia bukan sahaja lebih mudah dan cepat, ada juga yang berpendapat makanan lambat basi.

Baca juga: Cara Hasilkan Cili Kisar Tahan Lebih 3 Minggu

Tapi, adakalanya santan kotak tak habis digunakan pasti akan berketul bila disimpan di dalam peti sejuk atau tempat sejuk beku. Berketul tu bukan bermaksud santan anda rosak dan tidak boleh digunakan lagi. Boleh je nak guna, cuma tak cantik dalam masakan dan rasa santan nya kurang.

Untuk elak santan kotak jadi berketul begini boleh praktikkan petua yang dikongsi oleh Wan Norhasni Wan Han.

Berkongsi tip dalam akaun TikTok miliknya kata beliau cara untuk pastikan santan berketul ini elok semula mudah saja. Caranya;

1. Ambil santan yang sudah cair dan berketul itu lalu masukkan dalam blender.
2. Tambahkan 1/2 kotak santan berketul bersama cawan air panas dan kisar sampai santan dah tak berketul. Mudah je

@one_niey1 Reply to @halimatunsadiah08 sayang kalau buang.. 🤭 senang je, nk guna blik, just ltk air pnas dn blend. #tipsdapur #masukberanda #fyp #myfoodie #tips ♬ original sound – Waw4nn_
IKLAN