Hobi bercucuk tanam ini akan jadi seronok apabila kita memilih tanaman yang digunakan dalam masakan harian.

Misalnya pokok kari ini, tapi yang jadi masalah bila tanam pokok kari ini ialah kadang-kala ia membantut, tidak membesar, dan daun pun tak banyak hingga tak sampai hati kita nak petik.

Selalunya masalah ini dihadapi kalau pokok kari ditanam dalam bekas atau pun pasu. Sekiranya pokok kari dah lama ditanam tapi tak juga membesar boleh praktikkan cara ini.

Pokok Kari BANTUT & Tak Banyak Daun. 5 Tip Ini Hasilkan Pokok Merimbun!

 

IKLAN

1. Jika pokok kari ditanam dalam bekas yang kecil sebaiknya keluarkan dan alih ke dalam pasu yang lebih besar dan tinggi. Lebih elok tanam terus ke tanam kerana akarnya panjang.

2. Sekiranya mahu dialih ke dalam pasu yang lebih besar boleh gunakan campuran media o 2+1+1 (tanah hitam/gambut + pasir + kompos/tahi kambing).

3. Sekiranya pokok kari tak rimbun, petik pucuknya supaya ia mengeluarkan tunas dan cabang baru. Jangan sayang untuk petik daunnya.

IKLAN

4. Boleh juga letak air baja MSG untuk lebatkan daun pokok kari. Campurannya 1 sudu besar Ajinomoto + 1 liter air, kemydian sembur sekali seminggu pada pokok dan daunnya. Selepas tiga bulan akan nampak hasilnya, daun besar dan banyak.

5. Boleh juga praktikkan siram dengan air beras dan sisa dapur sebagai baja organik.

TIP

IKLAN
  • Letak pokok kari tempat redup tapi kena cahaya matahari.
  • Tip lebatkan daun pokok kari
    • Bole juga letak air baja MSG untuk lebatkan daun pokok kari. Campurannya 1 sudu besar Ajinomoto + 1 liter air, kemdian sembur sekali seminggu pada pokok dan daunnya. Selepas tiga bulan akan nampak hasilnya, daun besar dan banyak.
    • Boleh juga praktikkan siram dengan air beras dan sisa dapur sebagai baja organik.

Selamat mencuba.

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber: Suzana Saad

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI