Menghalang kehadiran cahaya matahari adalah penting bagi mewujudkan persekitaran tidur yang nyenyak.

Walau bagaimanapun, ramai orang menghadapi masalah apabila cuba menghalang cahaya matahari tersebut dari celah tingkap dan langsir. Jadi susah pula nak lena gara-gara masalah tersebut.

Tapi, jangan risau kerana ada jalan penyelesaiannya. Jika anda mahu mengetahui solusinya, jom kita baca artikel di bawah.

Untuk menghalang cahaya matahari dari bahagian atas tingkap anda, pertimbangkan untuk memasang kelambu tingkap atau cornice untuk menutup celah ruang yang terbuka.

Halang Kehadiran Cahaya Matahari Dengan Pemilihan Langsir Yang Tepat Untuk Tidur Yang Nyenyak

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan filem tingkap atau yang berwarna untuk mengurangkan jumlah cahaya matahari yang memasuki bilik anda.

IKLAN

Melaraskan peletakan batang langsir anda untuk liputan yang lebih baik juga boleh membantu meminimumkan cahaya matahari dari bahagian atas tingkap.

Pilihan lain yang berguna untuk menyekat matahari dari bahagian atas tingkap anda ialah memasang teduhan atas ke bawah dari bawah ke atas.

Teduhan jenis ini boleh diturunkan dari bahagian atas tingkap untuk menghalang cahaya matahari sementara masih membenarkan cahaya semula jadi masuk dari bawah.

IKLAN

Ia tersedia dalam pelbagai bahan dan gaya. Jadi, anda boleh memilih yang paling sesuai dengan keperluan dan hiasan anda.

Penyelesaian kreatif lain ialah menggunakan batang penegang dan fabrik ringan seperti selendang atau panel langsir untuk mencipta kelambu sementara.

Halang Kehadiran Cahaya Matahari Dengan Pemilihan Langsir Yang Tepat Untuk Tidur Yang Nyenyak

IKLAN

Hanya pasangkan batang penegang pada bahagian dalam bingkai tingkap dan sarungkan fabrik di atasnya bagi menutup celah di bahagian atas tingkap.

Untuk pendekatan yang lebih semula jadi, pertimbangkan untuk menanam pokok atau pokok renek yang tinggi di luar tingkap anda untuk menghalang cahaya matahari secara langsung.

Pilihan ini bukan sahaja menghalang cahaya matahari tetapi juga turut menambah daya tarikan estetik pada ruang luar rumah anda.

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI