Tip memaksimumkan pencahayaan semula jadi, rumah auto nampak luas. Rumah dengan pencahayaan tepat bukan sahaja memberikan ilusi ruang yang lebih besar, malah ia membuatkan rumah anda terasa lebih tenang Pastinya terdapat banyak cara untuk menerangi ruang tapi tak ada yang boleh dibandingkan dengan daya tarikan cahaya semula jadi.

Pencahayaan semula jadi dalam rumah sangat penting kerana bukan sahaja mewujudkan suasana yang menyenangkan tetapi juga dapat menjimatkan tenaga dan meningkatkan kesejahteraan penghuni rumah.

1) Pilih Tingkap Besar

Tip Memaksimumkan Pencahayaan Semula Jadi, Rumah Auto Nampak Luas

Jika boleh, pilih tingkap besar yang membenarkan banyak cahaya semula jadi masuk ke dalam bilik. Tingkap besar bukan sahaja meningkatkan pencahayaan, tetapi juga mencipta ilusi ruang yang lebih besar dan lebih terbuka.

2) Gunakan Tingkap Tanpa Langsir Tebal

Tip Memaksimumkan Pencahayaan Semula Jadi, Rumah Auto Nampak Luas

Untuk bilik jika boleh, gunakan tingkap tanpa langsir tebal atau bahan yang menghalang cahaya. Langsir lutsinar atau penutup tingkap tipis boleh membiarkan cahaya semula jadi masuk tanpa menyekat terlalu banyak cahaya.

IKLAN

3) Melalui Refleksi Cermin

Tip Memaksimumkan Pencahayaan Semula Jadi, Rumah Auto Nampak Luas

Letakkan cermin besar atau cermin yang agak besar di dinding bertentangan dengan tingkap. Cermin akan memantulkan cahaya semula jadi yang masuk dari tingkap di seluruh bilik, meningkatkan pencahayaan keseluruhan.

4) Memilih Warna Terang

Tip Memaksimumkan Pencahayaan Semula Jadi, Rumah Auto Nampak Luas

Pilih warna cat dinding yang terang dan memantulkan cahaya seperti warna putih, krim atau pastel cerah. Warna-warna ini boleh memantulkan cahaya semula jadi dan menjadikan bilik kelihatan lebih terang.

IKLAN

5) Perabot Lutsinar atau Ringan

Tip Memaksimumkan Pencahayaan Semula Jadi, Rumah Auto Nampak Luas

Pilih perabot yang lutsinar atau diperbuat daripada bahan ringan seperti kaca, akrilik atau bahan lain yang membenarkan cahaya menembusi atau memantul dengan baik. Elakkan perabot yang terlalu besar atau gelap yang boleh menghalang pencahayaan.

Moga bermanfaat!

IMPIANAl: Dengan menggunakan petua ini, anda boleh mencipta ruang yang terang, selesa dan menyegarkan dengan memaksimumkan pencahayaan semula jadi di rumah anda.

IKLAN

Mesti Baca: Trik Pencahayaan Untuk Ruang Sempit Nampak Luas

Baca Lagi Di Sini: Ubahsuai Rumah Teres Dengan Pencahayaan Semulajadi, Terus Tampak Moden!

Artikel Menarik: Ini Tanaman Indoor Untuk Rumah Kurang Pencahayaan

Follow kami di  WEBSITE,  TELEGRAM,  INSTAGRAM,  TIKTOK,  FACEBOOK  dan YOUTUBE   untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

                                           

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI