Jubin Tahan Lama, Tak Rosak Elak Pencuci Lantai Guna Bahan ‘Hydrochloric Acid’. Jubin lantai perlu dicuci dengan menggunakan kandungan bahan yang sesuai bagi menjaga ketahanannya supaya permukaannya kekal berkilat dan tak rosak. Terutamanya pada lantai bilik air yang perlu kerap dicuci untuk menjamin kebersihannya.

Ada caranya untuk mencuci jubin lantai dengan cara dan bahan yang betul. Boleh rujuk perkongsian daripada Danial Zian ini sebagai panduan.

Satu dua menjak ni ramai yang aku tengok, bantai pakai stain remover jenis asid untuk cuci lantai. Lepas tu tiles tu rosak sebab dah kena ‘makan’ (bahasa betulnya: etch) oleh asid tu.

Kalau camtu, macam mana nak cuci lantai toilet betul tak? Paling kurang seminggu sekali kena la cuci. Kenapa nak kena cuci? Ada beberapa sebab. Contohnya, rambut gugur penuh atas lantai. Kadang bilik air yang takde proper ventilation, lantai jadi berlendir dan licin, bau hapak.

Yang parah lagi, kalau tiles jenis poros, start naik kulat yang hitam-hitam tu… nampak geli la. So harini aku breakdown sikit, cara nak cuci dan chemical/produk apa yang sesuai. Bukan main taram je kalau nak jaga tiles jangka masa panjang.

Jubin Tahan Lama, Tak Rosak Elak Pencuci Lantai Guna Bahan ‘Hydrochloric Acid’

Cara Cuci Lantai & Bahan Sesuai Digunakan

Pertama: Guna Sabun Cuci Pinggan (Seminggu Sekali)

Paling basic pakai berus dan sental pakai sabun cuci pinggan. Sunlight la, Rimau ka, Glo ka, ikut suka. Yang ni, lantai berlendir dan berbau insyaAllah setel. Tambahan pula, sabun cuci pinggan ni sejenis degreaser. Kalau ada sisa shampoo dan conditioner, dia boleh cuci bersih dari lantai. Beza memang ketara. Aku buat gini dalam seminggu sekali.

Kedua: Bathroom Cleaner (Elak Hydrochloric Acid)

Bathroom cleaner ni penting kena tengok bahan. Kalau ada hydrochloric acid, tinggalkan. Jahanam tiles rumah. Contohnya Mr Muscle botol oren tu, haa walaupun dia bathroom cleaner, dia ada hydrochloric acid. Elakkanlah. Kebanyakkan stain remover memang pakai hydrochloric acid – biasanya botol warna coklat tu. Aku rasa sabun badang pun sama.

IKLAN

Jubin Tahan Lama, Tak Rosak Elak Pencuci Lantai Guna Bahan ‘Hydrochloric Acid’

Kalau macam Harpics, dia pakai citric acid dan formic acid. Acid jugak tapi dia tak sekuat hydrochloric acid. Fungsi asid ni untuk apa? Untuk buang kerak-kerak daripada sabun mandi/sabun badan.

Jubin Tahan Lama, Tak Rosak Elak Pencuci Lantai Guna Bahan ‘Hydrochloric Acid’

Kalau rajin cuci pakai sabun cuci pinggan tu, maka tak teruk la. Dua minggu sekali atau sebulan sekali boleh la pakai bathroom cleaner. Lagi satu, dia boleh disinfect/nyahkuman bilik air kita. Dan kulat-kulat degil pun mati. Tapi still kena sental la pakai berus.

Akhir sekali: Guna Clorox

IKLAN

Boleh ke pakai clorox je? Jawapan mudahnya boleh. Clorox ni alkali, old school la, bau dia busuk. Cuma, clorox ni dia tak bunuh kulat sebab dia tak meresap. Dia boleh cuci sekadar permukaan. Dan jangan sesekali gatal campur clorox dengan acid – menempah maut namanya. Serious, bahaya.

Kesimpulannya, clorox ni boleh pakai tapi ikut dose yang betul. Aku tak pakai la sebab bau dia, pastu dia tak berapa effective.

Aku tulis pepanjang ni apa yang korang dapat? Korang perlukan dua product je sebenarnya. Satu, sabun cuci pinggan. Dua, sejenis bathroom cleaner yang BUKAN hydrochloric acid. Mr Muscle botol putih tu boleh pakai, selamat untuk tiles.

Jubin Tahan Lama, Tak Rosak Elak Pencuci Lantai Guna Bahan ‘Hydrochloric Acid’

Tak perlulah bazir duit beli produk ngarut-ngarut yang merosakkan tile.
Satu-satunya masa boleh pakai acid: untuk buang kesan karat. Sekali tu je. Bukan pakai hari-hari.

IKLAN

Okay gitulah. Semoga bermanfaat.

Mesti Baca:KESAN KUNING Pada Jubin Bilik Air Hilang, Cuma Sembur & Biar 15 Minit Tanpa Perlu Sental!
Baca Lagi Di Sini:DIY Tukar Tandas Cangkung Ke Tandas Duduk, Jimat Kos Tak Perlu Pecah Jubin!
Artikel Menarik:Tip Hilangkan Simen Melekat Pada Lantai/Jubin, Tukang Rumah Kongsi Caranya

IMPIANA:Jadi nak cuci jubin lantai bilik air, pastikan guna bahan yang betul barulah ia kekal bersih, tahan lama dan tak mudah rosak.

Sumber: Danial Zian

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI