Cara Tanam RUMPUT Sendiri Di Laman Rumah, Panduan Buat ‘Beginner’. Apabila mempunyai laman rumah yang luas, memang cantik apabila dipenuhi dengan rumput semulajadi dan landskap yang menghijau. Namun untuk tanam rumput sendiri ada caranya, terutamanya buat yang pertama kali ingin cuba menanam sendiri di rumah. Barulah rumputnya sihat, tumbuh cantik sekata dan subur.

Ikut panduan yang dikongsikan oleh Asrul Bakhtiar ini sebagai panduan.

Langkah 1: Buang Tanah Lama 4 Inci

Buang semua rumput dan batu-batu yang ada. Tanah lama buang dalam 4 inci supaya akar-akar rumpai lama tu pun terbuang sekali.

Langkah 2: Hampar ‘Geotextile’

Beli geotextile kat hardware selalu orang pakai tutup cerun-cerun yang takde rumput tu. Hamparkan ke tanah yang nak ditanam tu, dia akan halang rumpai lama tumbuh di atas tanah baru.

Langkah 3: Letak ‘Topsoil’

Letak tanah topsoil 2-3 inci sebagai base. Ini untuk bagi nutrisi dekat rumput baru. Dah letak tanah biarkan 2-3 bulan untuk dia mendap.

Cara Tanam RUMPUT Sendiri Di Laman Rumah, Panduan Buat ‘Beginner’

Langkah 4: Letak Pasir

Letak pasir sampai sama level bibir longkang atau kaki lima, supaya air tak bertakung bila tanam rumput. Ini kena ratakan dan bagi ada slope ke arah longkang terdekat untuk aliran air hujan.

IKLAN

Cara Tanam RUMPUT Sendiri Di Laman Rumah, Panduan Buat ‘Beginner’

Langkah 5: Tanam Rumput

Tanam rumput pilihan. Cuba tanam musim hujan supaya tak perlu kerap siram sangat semasa baru tanam. Kalau tak kena siram 2 kali sehari sampai akar dia dah keluar dan bila tarik rumput baru tu dia tak terangkat.

Langkah 6: Potong Rumput

Bila rumput dah stabil potong paling rendah dan top dress dengan pasir halus untuk hilangkan lekuk2 tak rata. Lepas topdress baja biji npk 15-15-15.

Cara Tanam RUMPUT Sendiri Di Laman Rumah, Panduan Buat ‘Beginner’

IKLAN

Langkah 7: Potong, Baja Seminggu Sekali

Siram sampai rumput tumbuh kembali di atas top dress tu. Amalkan potong seminggu sekali, baja foliar seminggu sekali, racun rumpai 2 minggu sekali.(tengok berapa banyak rumpai jugak)

Kalau malas..skip step 2 tu tapi akan ‘berperang’ dengan rumpai yang tak berkesudahan. Rumput tak tumbuh ada barespot sebab tanah lama tu keras jadi akar dia tak boleh menjalar masuk.

Gambar ni yang saya buat untuk rumah saya. Barespot sikit-sikit saya topdress awal tahun aritu.

IKLAN

Semoga Bermanfaat!

Mesti Baca:Hapuskan Serangan Perosak Tanaman & Elak Rumput Tumbuh. Guna BAKING SODA Je!
Baca Lagi Di Sini:Buat Baja Sendiri Guna Rumput Liar & Air Hujan, Hasilnya Tanaman Sangat Subur!
Artikel Menarik:Sebab Tanam Rumput Tak Menjadi, Ramai Tak Tahu

IMPIANA: Jadi buat yang nak cuba tanam rumput sendiri di laman rumah boleh ikut langkah yang dikongsikan ini.

Sumber: Asrul Bakhtiar

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI