Cara hilangkan bau durian di rumah, mudah, dan berkesan. Musim durian dah pun tiba. Penggemar durian semestinya berlumba-lumba membelinya di sekitar gerai tepi jalan.

Tapi, tidak semua orang suka makan durian apatah lagi dengan baunya yang kuat untuk jangka masa lama. Kadang-kadang, bau durian pun boleh menjadi punca pergaduhan walaupun isu ini dianggap sebagai satu perkara normal.

Nak elak pergaduhan antara keluarga, ataupun rakan-rakan, jom cuba tip ni!

1) Pengudaraan

Cara Hilangkan Bau Durian di Rumah, Mudah, dan Berkesan

Buka semua tingkap dan pintu untuk menghirup udara segar ke dalam rumah. Kitaran udara yang baik boleh membantu mengurangkan bau durian yang kuat.

2) Baking Soda

Cara Hilangkan Bau Durian di Rumah, Mudah, dan Berkesan

Letakkan semangkuk kecil baking soda di kawasan berbau atau di sekeliling bilik tempat meletakkan durian. Baking soda boleh menyerap bau yang tidak menyenangkan.

IKLAN

3) Cuka & Limau/Lemon

Cara Hilangkan Bau Durian di Rumah, Mudah, dan Berkesan

Sifat cuka yang berasid mampu melawan bau durian yang kuat. Campurkan cuka dan limau/lemon dengan air dalam mangkuk dan biarkan di dalam bilik yang berbau. Cuka boleh membantu menyerap bau yang kuat. Aroma segar limau atau limau pula boleh membantu menutup bau durian.

4) Serbuk Kopi

Cara Hilangkan Bau Durian di Rumah, Mudah, dan Berkesan

Masukkan beberapa sudu serbuk kopi ke dalam mangkuk di dalam bilik yang berbau durian. Kopi yang dikisar boleh menyerap bau yang tidak menyenangkan.

IKLAN

5) Penggunaan Humidifier

Cara Hilangkan Bau Durian di Rumah, Mudah, dan Berkesan

Gunakan pelembap dengan beberapa titis minyak pati untuk membantu menyegarkan udara di dalam bilik. Anda boleh gunakan bau-bauan segar seperti citrus, lemongrass, dan lain-lain.

Moga bermanfaat!

Mesti Baca: 6 Perkara Wajib Perlu Tahu Sebelum Makan Durian

IKLAN

Baca Lagi Di Sini: 5 Mitos Durian, Tapi Ramai Tak Tahu Ia Memabntu Kurangkan Stres

Artikel Menarik: Mudah Je Buat “Citrus Cleaner” Untuk Cegah Bakteria Dan Bau Busuk

Follow kami di  WEBSITE,  TELEGRAM,  INSTAGRAM,  TIKTOK,  FACEBOOK  dan YOUTUBE   untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

IMPIANA: Jika bau durian sangat kuat atau berterusan, ia mengambil masa untuk mengudarakan dan menggunakan beberapa kaedah secara konsisten.

               

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI