Mengemas dan menyusun almari mungkin kelihatan seperti tugas yang membosankan, tetapi dengan beberapa langkah mudah, anda boleh memastikan almari anda sentiasa dalam keadaan kemas dan tersusun.

Berikut adalah tujuh tip yang boleh anda ikuti untuk mencapai almari yang rapi dan teratur.

Gunakan penyangkut pakaian yang sama

Jadikan sebagai tanggungjawab anda untuk memastikan penyangkut yang digunakan adalah sama daripada segi warna, jenis, bentuk dan susunan kepalanya agar ia kelihatan seragam dan sedap mata memandang.

Almari Sentiasa Kemas Dan Tersusun, Ini 7 Tip Kena Lakukan!
almari kemas

Pastikan semua pakaian digantung menghadap arah yang sama

Demi memastikan almari kelihatan lebih tersusun, pastikan tag, saiz, butang mahupun leher kolar pakaian anda menghadap arah yang sama. Ia juga akan memudahkan anda untuk memilih dan mencapai pakaian yang ingin dipakai setiap hari.

Asingkan pakaian mengikut kod warna

Cipta satu kaedah yang boleh memudahkan anda untuk melihat pilihan warna pakaian yang anda miliki. Cara ini juga dapat mempercepatkan proses suai dan padan dalam memilih konsep pakaian harian.

Sediakan ruang untuk aksessori

Aksessori seperti tali pinggang, tas tangan, tali leher dan sebagainya hendaklah diasingkan di satu ruang mengikut kategori dan mudah untuk dijumpai. Gantung tali pinggang pada cangkuk dan susun tas tangan pada rak asing.

IKLAN
Almari Sentiasa Kemas Dan Tersusun, Ini 7 Tip Kena Lakukan!
kemas almari

Susun baju anda

Pelbagai tip melipat baju dengan kemas boleh didapati di internet. Oleh itu, lipat dan susun baju menghadap bahagian yang terlipat untuk memudahkan anda mengeluarkannya daripada laci pakaian kelak. Pastikan juga semuanya tersusun mengikut kod warna. Ini dapat menjimatkan ruang dan juga masa anda dalam proses memilih pakaian.

Cipta satu sudut untuk capai dan gerak

Sudut capai dan gerak adalah untuk barang keperluan asas yang anda akan gunakan setiap hari. Contoh termudah untuk wanita ialah peralatan solekan.

Almari Sentiasa Kemas Dan Tersusun, Ini 7 Tip Kena Lakukan!

IKLAN

Semoga Bermanfaat, Selamat Mencuba!

Mesti Baca:Pokok Pandan Subur Tanpa Tanah, Rendam Dalam Air Pun Hidup
Baca Lagi Di Sini:Tanam 6 Jenis Tumbuhan Ini Mujarab Dari Gigitan Nyamuk
Artikel Menarik:6 Jenis Tanaman Air Berbunga Yang Cantik, Buat Kolam Di Laman Anda Lebih Menarik

IMPIANA: Menarik juga idea  yang dikongsikan ini. Selamat mencuba!

IKLAN

Sumber:Mohd Faisal Yusuf

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI