Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM) menganjurkan acara berpresti untuk industri reka bentuk iaitu, Majlis Penganugerahan Malaysia Good Design Award (MGDA) 2022 dan Pensijilan Certified Industrial Designer (CIDe) yang berlangsung di The Everly Putrajaya, pada 9 Mei lalu.

Anugerah tersebut disampaikan ole YBhg Datuk Seri Isham Ishak, Ketua Setiausaha Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) kepada 30 penerima produk daripada pelbagai syarikat di Malaysia.

Tahun 2022 dan 2023 merupakan titik permulaan yang amat penting bagi MITI dalam berganding bahu dengan seluruh jentera Kerajaan untuk membaik pulih ekonomi negara pasca pandemic COVID-19. 

Sebagai salah sebuah agensi MITI, MRM terus proaktif bagi memastikan acara tahunan ini dapat dilaksanakan seperti biasa bagi memartabatkan industri reka bentuk di Malaysia. MITI memainkan peranan yang signifikan untuk memastikan Malavsia kekal berdaya saing sebagai destinasi pelaburan pilihan serantau.

Melalui ucapan Isham Ishak, dalam lima tahun kebelakangan ini, bilangan produk yang memohon pengiktirafan MGDA telah meningkat daripada 107 produk pada tahun 2015 kepada 326 produk pada tahun 2018. Disusuli tahun 2020 dan 2021, sebanyak 252 produk dan yang terbaru pada tahun 2022, MRM menerima permohonan sebanyak 82 produk daripada pelbagai kategori untuk penilaian dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 30 produk daripada 18 syarikat didapati menepati spesifikasi yang ditetapkan sekali gus layak menerima pengiktirafan ‘Malaysia Good Design Award’ bagi tahun 2022.

MGDA merupakan pengiktirafan tertinggi kerajaan Malaysia terhadap industri reka bentuk dalam usaha untuk menyokong produk-produk yang mempunyai kualiti dalam aspek reka bentuk serta menjadikanya sebagai kriteria yang penting dalam amalan penghasilan sesebuah produk. Selain itu, MGDA turt berperanan untuk meningkatkan reputasi syarikat menerusi jaminan kepercayaan dan keyakinan dalam jangka masa panjang.

Pengiktirafan MGDA memberikan peluang kepada 13 kategori reka bentuk yang merangkumi produk berasaskan:

1.Ruang tamu dan bilik tidur

2.Peralatan rumah, dapur dan bilik air

3.Aktiviti masa lapang, hobi dan sukan

4.Perdagangan dan pesta jualan

5.Kraf

6.Senibina dan persekitaran

IKLAN

7.Produk industri

8.Kawasan umum dan kenderaan

9.Media dan barangan elektronik

10.Ubatan dan pemulihan

11.Pejabat dan pengurusan

12.Barang kemas, fesyen dan aksesori

13.Pembungkusan

Program yang mengguna pakai MRM Industri Standard Competence Criteria for Industrial Designer ini telah dibangunkan mengikut operasi standard SIRIM Berhad merupakan satu anjakan paradigma bagi memastikan kelangsungan pereka dan rekaan mereka akan terus relevan kepada industri tempatan dan global.

Seiring dengan keupayaan Malaysia sebagai sebuah negara yang berkembang maju dan pesat, inisiatif yang ditonjolkan ole MRM untuk memperkasa industri reka bentuk melalui pengiktirafan MGDA dan pensillan CiDe merupakan peluang terbaik untuk para pengeluar produk tempatan supaya lebih berdaya saing bagi mengekalkan posisinya untuk terus maju standing dengan negara-negara pengeluar yang lain.

IKLAN

Keadaan ekonomi semasa seta perubahan dalam corak pasaran telah merapatkan jurang antara harga, kualiti dan fungi sesebuah produk yang dihasilkan. Untuk memastikan persaingan berterusan, aktiviti-aktiviti pembangunan dan penyelidikan produk baharu perl dilaksanakan secara berterusan dan agresif. Ini bagi tujuan menghasilkan produk yang berinovatif serta mempunyai nilai komersial yang tinggi melalui reka bentuk terbaik dan berkualiti.

Jadi, mari kita lihat antara senarai produk tempatan yang telah berjaya menerima pengiktirafan MGDA 2022.

Kategori Ruang Tamu dan Bilik Tidur

  • Produk/ Jenama: Kanpai Dining Table
  • Syarikat: Kian Export (M) Sdn. Bhd.

Sebanyak 30 Produk Tempatan Terima Penganugerahan MALAYSIA GOOD DESIGN AWARD 2022 (MGDA)

 

Kategori Senibina dan Persekitaran 

  • Produk/ Jenama: Hospital Al-Sultan Abdullah
  • Syarikat: HASA – UiTM

Sebanyak 30 Produk Tempatan Terima Penganugerahan MALAYSIA GOOD DESIGN AWARD 2022 (MGDA)

 

IKLAN

Kategori Perdagangan dan Pesta Jualan  

  • Produk/ Jenama: Flexx System
  • Syarikat: Kian Workspace Sdn. Bhd.

Sebanyak 30 Produk Tempatan Terima Penganugerahan MALAYSIA GOOD DESIGN AWARD 2022 (MGDA)

Kategori Barangan Kemas, Fesyen dan Aksesori 

  • Produk/ Jenama: Automatic Moonphase Skeleton Stara
  • Syarikat: Fateh Time Piece Trading

Sebanyak 30 Produk Tempatan Terima Penganugerahan MALAYSIA GOOD DESIGN AWARD 2022 (MGDA)

Reka bentuk terbaik bukan sekadar memberikan nilai estetika dan membezakan produk buatan sedia ada, malahan secara tidak langsung mencorak ‘trend’ pembelian pengguna ke atas produk yang dikeluarkan. Pencarian reka bentuk produk-produk baharu untuk pengiktirafan Malaysia Good Design Award (MGDA) 2023 masih diteruskan pada tahun ini.

Justeru, syarikat- syarikat pengeluar dialu-alukan untuk menghantar penyertaan sebelum tarikh tutup pada 30 Oktober 2023. Untuk keterangan lanjut, sila layari www.mrm.gov.my atau hubungi Sekretariat MRM melalui talian 03-8992 6043.

Ingin lebih tahu pelbagai tips untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

Sebanyak 30 Produk Tempatan Terima Penganugerahan MALAYSIA GOOD DESIGN AWARD 2022 (MGDA)

Baca artikel berikutnya: 26 Produk Tempatan Telah Menerima Pengiktirafan Malaysia Good Design Award 2021, Syabas!

nbsp;

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI