Jual hartanah, ketahui kebaikan dan keburukan bila urus sendiri. Ramai yang melantik peguam bagi menguruskan penjualan hartanah yang ingin ‘dilepaskan.’ Tidak kurang juga dek kerana mahu berjimat, mereka menguruskan sendiri urusan jual beli hartanah dengan pembeli.

Sebaik-baiknya apabila ingin menjual hartanah yang anda miliki, carilah seorang peguam yang dapat memudahkan urusan anda. Khidmat guaman ini bukan sahaja memudahkan urusan anda tetapi juga mengelakkan daripada berlaku masalah-masalah yang tidak diingini pada masa hadapan.

Jangan kerana ingin berjimat untuk jangka pendek, di kemudian hari anda terpaksa pula mengeluarkan perbelanjaan di atas perkara-perkara yang tidak dijangka. Tidak mengapa keluarkan sedikit belanja agar urusan jual beli dapat diselesaikan mengikut prosedur yang betul.

Melalui satu hantaran yang dikongsikan oleh Nazri Mustafa, peguam hartanah ini berkongsi kebaikan dan keburukan jika seorang penjual hartanah tidak melantik seorang peguam untuk penjualan hartanah yang dimiliki.

Jual Hartanah, Ketahui Kebaikan & Keburukan Bila Urus Sendiri

Antara kebaikan dan keburukan jika seorang penjual hartanah tidak melantik seorang peguam untuk mewakilinya dalam urusan jual beli hartanah adalah seperti berikut:

KEBAIKAN:

1. Kos yang lebih rendah
Tanpa melibatkan seorang peguam, penjual mungkin dapat mengurangkan kos transaksi, kerana tidak perlu membayar yuran perkhidmatan peguam.

2. Kawalan lebih besar
Penjual mungkin merasa lebih banyak kawalan dalam proses jual beli dan tidak perlu bergantung kepada nasihat seorang peguam.

IKLAN
Jual Hartanah, Ketahui Kebaikan & Keburukan Bila Urus Sendiri
Kredit foto: Pexels

KEBURUKAN: 

1. Kesilapan undang-undang
Risiko kesilapan undang-undang adalah lebih tinggi jika tidak ada peguam yang terlibat. Ini boleh membawa kepada masalah undang-undang yang serius dalam urusan jual beli.

2. Kesukaran dalam perundingan
Penjual mungkin tidak mempunyai pengetahuan undang-undang yang mencukupi untuk berunding dengan berkesan dalam urusan jual beli, yang boleh mengakibatkan syarat-syarat yang tidak menguntungkan.

3. Tiada perlindungan undang-undang
Tanpa peguam, penjual mungkin kehilangan perlindungan undang-undang dalam kes-kes tertentu, seperti jika pembeli gagal menunaikan kontrak.

Jual Hartanah, Ketahui Kebaikan & Keburukan Bila Urus Sendiri
Kredit foto: Pexels

4. Semua urusan buat sendiri
Penjual perlu uruskan sendiri urusan permohonan pindahmilik, urusan penebusan harta (bank biasanya mahu berurusan dengan Peguam sahaja), urusan pengemukaan laporan cukai keuntungan harta tanah, urusan suratan hakmilik (jika sudah dikeluarkan tetapi belum dipindahmilik ke atas nama penjual) dan lain-lain lagi urusan yang terlibat.

Oleh itu dalam pada tidak melantik seorang peguam boleh mengurangkan kos, penjual hartanah perlu menyedari risiko undang-undang dan kesukaran dalam urusan jual beli yang mungkin timbul jika tidak ada peguam yang terlibat.

IKLAN

Moga bermanfaat dan dapat dijadikan panduan untuk semua.

Sumber: Nazri Mustafa

Kredit foto (top image): Pexels

 

IKLAN

Ingin kongsi idea dekorasi rumah anda? Klik link ini untuk join telegram grup Geng Dekor Impiana: https://t.me/gengdekorimpiana

 

Ingin lebih tahu pelbagai tip untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

 

Jual Hartanah, Ketahui Kebaikan & Keburukan Bila Urus Sendiri

 

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI