HOTEL SOLOHA

Singapura sebuah negara yang berkembang pesat dari segi ekonomi, banyak tempat pelancongan yang menarik menjadi tarikan pelacong luar untuk datang berkunjung ke negara ini, tidak hairanlah jika di Singapura terdapat banyak hotel butik yang menarik untuk pelancong kunjungi.

Bersempena meraikan warisan tempatan Singapura yang mewujudkan semangat tropika, Hotel Soloha yang mempunyai 45 buah bilik kesemuanya cukup menarik perhatian dengan seni bina tingkap kayu yang dikenakan dengan warna biru indigo. Bangunan lama yang diberi nafas baru ini tampak menyerlah berbanding binaan bersebelahan. Tetapi ia masih mengekalkan reka bentuk fasad asal banggunan lama ini.

Karya seni dan juga perabot hiasan yang diilhamkan oleh artis tempatan ini cukup sempurna untuk sentuhan dalam hotel butik ini. Hotel Soloha direka oleh firma reka bentuk dalaman Avalon Collective dan Arkitek Asolidplan. Karya seni yang menjadi titik tumpu dipamerkan di lobi hotel, lif dan bilik dihasilkan oleh artis tempatan Ethrisha Liaw dan Danielle Tay yang cukup menawan.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Fasad Hotel Soloha pada suasana malam..

Hotel Soloha menjemput para tetamu memulakan perjalanan untuk mengenali hotel butik ini. ‘Soloha’ menggabungkan idea yang ekspresif dalam memberi penekanan kepada sesuatu yang mampu ‘mengembang lebih jauh’ dan ‘aloha’, adalah perkataan Hawaii yang membawa maksud tentang kehidupan. Ini bermakna dalam perjalanan yang mencabar atau percutian hujung minggu yang sentiasa ada peluang untuk anda menikmati Soloha dengan sempurna.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Pilihan jubin lantai pada laluan hadapan Hotel Soloha ini cukup sepadan dengan seni bina bangunan lama seakan konsep peranakan..

Di Hotel Soloha, perkara penting apabila memasuki bilik, tetamu disambut dengan mesra serta elemen hangat dan menarik seperti panel kayu yang memberi aura selesa dalam sentuhan yang tersendiri. Manakala hamparan kertas dinding yang digandingkan dengan perabot rotan klasik serta pemilihan perabot moden dengan palitan warna yang agak berani dan terang membuatkan ruang tersebut lebih harmoni dalam sentuhan tersendiri. Pemilihan kertas warna sepadan dengan hiasan dalaman yang lain membuat kamar ini lebih menarik dengan ciri moden tanpa disedari. Dalam kamar di Soloha ini terdapat satu kolaj eksperimen oleh pereka cetakan tempatan, Ethrisha Liaw, menghias dinding kamar yang membuatkan ia tampak lebih mewah. Kemudahan yang selesa dalam setiap bilik membuatkan ramai pengunjung akan meninggalkan kenangan indah di Soloha ini.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Tertarik dengan ruang reception ini, dengan binaan kayu pada siling serta kerusi tinggi moden melengkapi ruang hangat ini. .

IKLAN

Hotel butik ini menjanjikan kepuasan untuk pelanggan yang menginap di Soloha, dengan ciri hotel lima bintang, dengan menyediakan akses seperti YouTube, Netflix dan Spotify kepada pelanggan untuk melayari tanpa had. Bukan sahaja ruang bilik tidur yang kompak tetapi selesa dan bakal memuaskan hati para penginap.

Di Soloha, ia menawarkan sempurna untuk malam yang panjang bagi yang gemar bersendirian siri televisyen yang pastinya menepati dan memuaskan dihidangkan.

Kamar mandi semestinya menajdi perhatian utama bila menjejakkan kaki ke dalam sebuah bilik hotel. Para tetamu pastinya akan lebih teruja dengan kelengkapan manja diri di bilik mandi Soloha ini,dengan pancuran jenama Hansgrohe Raindance yang direka khas, binaan panel kaca memberi elemen sensual dalam kamar mandi ini. Sentuhan mewah ini memberi lebih bermakna dengan tambahan cermin serta ruang kelengkapan dandanan yang selesa. Mandian dan syampu yang disediakan dengan bauan mewah iaitu lemongrass dan lavender pasti menenangkan malam anda di Soloha.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Bilik mandi yang dikemasi dengan mamar pada keseluruhan membuatkan ia lebih kemas dengan gaya moden elegan..

IKLAN

Tetamu yang mendaftar masuk dengan keluarga mereka atau dalam kumpulan yang lebih besar boleh memilih untuk Soloha Loaf atau Suite. Sementara itu loteng yang terletak di tingkat atas, termasuk dua katil double dan siling tinggi ditambah pada ruang tersebut bagi keselesaan. Manakala Suite dengan ciri terbuka dengan tab mandi yang membolehkan pemandangan keluar halaman ini lebih menarik. Tetamu boleh menempah beberapa bilik di sekitar halaman dan nikmati privasi penuh ruang, sesuai untuk bersantai pada waktu malam.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Menariknya, Bilik Suite ini dilengkapi dengan tab mandi yang diletakkan pada ruang luar untuk menyuntik rasa yang lebih santai dan bergaya urban..

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Loft adalah bilik yang sesuai untuk keluarga yang membawa anak-anak, ruang tidur yang kompak dan selesa dengan pemandangan luar sebalik bukaan tingkap membuatkan ia menjadi tarikan pelancong asing. .

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Ruang bilik suite yang memberi pandang terus ke ruang courtyard ini lebih menekan pada rasa santai. Lantai kayu memberi rasa hangat yang mendamaikan. .

IKLAN

Ruang acara juga disediakan untuk tempahan. Hotel ini menawarkan bar & lounge, ruang F&B, di halaman. Bilik permainan, dilengkapi dengan meja tenis persendirian dan beregu terdapat juga meja yang lebih selesa seperti di bilik mesyuarat.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Courtyard yang terletak pada tingkat dua ini dilengkapi dengan set perabot yang lebih santai untuk ciri outdoor yang sempurna. .

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Ruang Sosial ini direka khas dengan mengetengahkan konsep lebih privacy. .

Di sini juga terdapat Takeshi Noodle Bar yang menyajikan hidangan yang gemar akan makanan fusion ramen. Soloha menhidangkan menu yang pastinya mengiurkan pengujung di sini. Jika anda ini merasai kehebatan Hotel Soloha ini sendiri, apa kata saya cadangkan hujung tahun ini anda boleh menempah bilik hotel ini, untuk dijadikan destinasi percutian anda.

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Ruang Sosial yang lengkap untuk gaya santai pengunjung. .

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Hidangan Jepun yang menjadi pilihan pengunjung, Takeshi Mentaiko Oysters..

Destinasi Rahsia Bagi Sang Pengembara
Salah satu hidangan yang menjadi pilihan di sini, Takeshi Seafood Szechuan Mala Iberico Tonkotsu. .

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI