Zaman sekarang, pengawalan elektrik tidak terkawal kerana orang sekarang banyak menggunakan elektrik dan bergantung harapan kepada elektrik. Sebagai contoh, buka TV, buka air-cond/kipas atau bermain telefon sambil cas. Itu semua faktor-faktor yang boleh menyebabkan elektrik banyak telah bazir dikeluarkan. Bila dah terjadi pembaziran, mula lah bil naik harga dari harga yang sepatutnya. Jadi, pada hari ini, saya akan menceritakan bagaimana hendak berjimat-cermat dalam penggunaan elektrik di rumah.

Amaran! Jimatlah Elektrik Sebelum Terkena Musibah! Amaran! Jimatlah Elektrik Sebelum Terkena Musibah!

MATIKAN PERALATAN ELEKTRONIK YANG TIDAK DIPAKAI.

Ini yang patut dipertengahkan dan di ambil keras seriusnya. Perkara sebegini, sering dilakukan oleh masyarakat kita sekarang ini. Pendekatan paling mudah untuk menjimatkan elektrik di rumah anda adalah dengan mematikan peralatan yang tidak digunakan. Matikan kipas dan lampu apabila anda meninggalkan bilik, atau penapis air apabila anda keluar. Selain itu, ingat untuk mematikan suis pengecas telefon dan powerbank anda sebaik sahaja ia penuh. Pengecasan berlebihan bukan sahaja menggunakan elektrik, tetapi ia juga boleh memendekkan hayat bateri dan alat anda.

IKLAN

BERTUKAR KEPADA PERALATAN YANG MENJIMATKAN TENAGA ELEKTRIK.

Selain daripada kaedah yang dinyatakan di atas, anda boleh meminimumkan perbelanjaan elektrik anda dengan menggunakan peralatan penjimatan tenaga. Suruhanjaya Tenaga, yang merupakan sebahagian daripada Kementerian Tenaga dan Sumber Asli, telah melancarkan program untuk membantu rakyat Malaysia membuat keputusan yang lebih baik. Di mana pelbagai barangan elektrik diuji, dinilai dan dinilai bergantung pada penggunaan tenaganya menggunakan kriteria MEPS. Item ini kemudiannya ditetapkan dengan Label Cekap Tenaga, yang mempunyai penarafan maksimum lima bintang. Ini menunjukkan bahawa semakin tinggi bilangan bintang pada label, lebih banyak tenaga yang anda jimatkan. Apabila membeli produk elektrik untuk rumah anda, pastikan anda membeli peralatan dengan bintang yang lebih tinggi.

IKLAN

GUNAKAN MENTOL LAMPU YANG MENJIMATKAN TENAGA.

Teknik lain untuk menjimatkan elektrik ialah menggunakan mentol lampu yang cekap tenaga. Pada masa ini, empat jenis biasanya digunakan: lampu pijar, lampu halogen, lampu pendarfluor, dan lampu diod pemancar cahaya (LED). Lampu pendarfluor dan lampu diod pemancar cahaya (LED) adalah penyelesaian pencahayaan terbaik untuk rumah anda di antara empat jenis lampu ini. Ia bukan sahaja lebih sejuk, tetapi ia boleh mengurangkan penggunaan kuasa anda sebanyak 25-35 peratus.

IKLAN

Amaran! Jimatlah Elektrik Sebelum Terkena Musibah!

Kesimpulannya, gunakanlah peralatan yang berelektronik dengan cermat supaya tiada pembaziran elektrik dalam rumah anda.

Sumber: Sumber Ilmiah (https://www.sumberilmiah.com/kediaman/10-cara-untuk-menjimatkan-elektrik-di-rumah/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI