Kenali cara-cara untuk mendapat tidur tanpa gangguan dengan Pelindung Tidur IKEA

Tidur yang lena sangat penting untuk menjamin kesihatan dan kesejahteraan kita, kerana ia berkait rapat dengan prestasi fizikal dan mental kita tatkala kita menjalankan aktiviti harian. Hakikatnya, tidur yang berkualiti tidak kurang pentingnya daripada diet yang seimbang dan senaman, dan terdapat pelbagai faktor yang mencetuskan tabiat tidur negatif. Jadi, kita perlulah cakna akan cara-cara untuk memperoleh tidur berkualiti.

Secara umumnya, seseorang dewasa memerlukan 7 hingga 9 jam tidur setiap malam. Tidur tidak cukup akan menjejaskan kita dari segi mental dan fizikal, daripada fokus terjejas, emosi tidak stabil, sehinggalah menimbulkan pelbagai risiko masalah kesihatan. Bagaimanapun, kini anda tidak perlu lagi ‘mengira biri-biri’ untuk memasuki dunia mimpi, kerana Enam Pelindung Tidur kami telah menawarkan anda petua-petua berikut yang mudah lagi berkesan bagi membantu anda tidur lebih lena!

6 Eleman untuk Tidur Lena dengan Penyelesaian Tidur IKEA

Bilik tidur yang gelap, sejuk dan tenang merupakan satu permulaan yang baik. Namun, soal meningkatkan keselesaan, memilih bahan-bahan yang betul, dan mencipta suasana yang kondusif juga harus dititikberatkan!

Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Tilam spring poket VALEVAG
RM1,199
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Bantal GRÖNAMARANT
RM89
  1. Keselesaan Kunci Utama

Langkah pertama ke arah tidur lena ialah mencapai keselesaan optimum dengan tilam, bantal dan selimut yang betul. Tilam yang sesuai akan menyokong belakang tubuh anda, yang terbukti bermanfaat terhadap kesihatan anda dalam jangka panjang! Dengan adanya bantal dan set sarung selimut yang menepati keperluan anda, anda akan meraih manfaat maksimum daripada tidur anda!

Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Sarung duvet dan 2 sarung bantal BERGPALM
RM89
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Bantal ergonomik KVARNVEN
RM279

2. Kekalkan Suhu yang Sesuai

Berasa sejuk pada waktu malam? Atau berasa panas ketika tidur? Faktor seterusnya yang wajar diberi perhatian ialah suhu bilik tidur anda. Tanyalah soalan-soalan ini kepada diri anda kerana ia dapat membantu mengenal pasti faktor yang mengganggu tidur anda. Ingatlah untuk tetapkan penyaman udara atau kipas pada suhu yang sesuai, dan pastikan anda berasa selesa dengan memilih duvet atau selimut yang sesuai untuk anda! Kebanyakan kita tidur lebih lena dalam persekitaran yang lebih sejuk, manakala suhu optimum ialah antara 18 dan 20 darjah Celsius.

Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Lampu kerja RANARP
RM159
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Mainan lembut + lampu malam LED PEKHULT
RM59

3. Jauhkan dari Lampu

IKLAN

Suasana lebih gelap ideal untuk tidur lena kerana ia mengurangkan gangguan di sekeliling anda. Jadi, anda boleh mempertimbangkan penyelesaian seperti lampu boleh malap, lampu meja atau bidai gelap untuk menghalang matahari pagi! Namun, sebaik-baiknya anda memilih lampu yang berada dalam jangkauan tangan, kerana mengurangkan pergerakan sebelum anda tidur akan membantu anda lelap lebih mudah. Selain itu, anda juga boleh mempertimbangkan pelitup mata untuk menjauhkan cahaya!

Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Langsir penghalang cahaya MAJGULL
RM159
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Panel penyerap bunyi ODDLAUG
RM129/15 unit

 

4. Shhh Jangan Bising!

Bunyi bising akan menjejaskan kualiti tidur kerana ia merangsang otak kita. Menurut kajian, walaupun ketika kita sedang tidur, minda kita sedar sepenuhnya akan bunyi bising. Jadi, semakin senyap bilik anda, semakin baik kualiti tidur anda. Penyelesaian mudah seperti penyerap bunyi, dapat membantu mengurangkan bunyi bising, khususnya jika anda jenis orang yang tidur-tidur ayam!

Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Tumbuhan berpasu SANSEVIERIA TRIFASCIATA
RM34.90
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Pembersih udara FÖRNUFTIG
RM299

5. Tingkatkan Kualiti Udara

Kualiti udara yang tidak sihat di rumah mampu menjejaskan kualiti tidur kita. Ceriakan bilik tidur anda dengan tumbuh-tumbuhan hidup, yang bukan sahaja dapat menapis udara dalam bilik anda, malah berfungsi sebagai hiasan! Pastikan bilik tidur anda diudarakan  dengan secukupnya sekali seminggu untuk menjamin pengudaraan yang baik!

IKLAN
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Sarung kusyen GURLI
RM14.90/unit
Mesti Tahu! 6 Elemen Penting Untuk Mendapat Tidur Berkualiti
Bekas storan PÄRKLA
RM9.90

6. Suasana Menenangkan

Pilihan warna dan aksesori peralatan tidur yang sesuai akan mempengaruhi kualiti tidur anda. Menurut kajian, kita tidur paling baik dalam bilik berwarna biru, diikuti oleh warna seperti kuning dan hijau. Jika anda ingin mengubah suai bilik tidur anda, apa kata mencuba warna-warna ini untuk mewujudkan persekitaran yang ideal bagi membantu anda lelap lebih pantas!

Pernahkah anda berasa segar tatkala bangun dari tidur dan bersedia untuk menghadapi apa sahaja? Itu bermaksud, anda telah mendapat tidur malam yang baik! Ingatlah, tidur yang berkualiti berkait rapat dengan rehat yang cukup dan tanpa gangguan.

Anda berpeluang mengetahui lebih lanjut tentang penyelesaian tidur di Festival Tidur IKEA.

Festival Tidur IKEA

Bagi memeriahkan Festival Tidur IKEA, IKEA menganjurkan pelbagai aktiviti interaktif di gedung, yang memberi peluang kepada pembeli-belah mencuba rangkaian Penyelesaian Tidur IKEA bagi memahami kepentingan pilihan penyelesaian tidur yang betul.

IKLAN

Bermula dari sekarang hingga 10 Ogos 2022, semua gedung IKEA termasuk IKEA Cheras, IKEA Damansara, IKEA Tebrau dan IKEA Batu Kawan akan mempamerkan pelbagai penyelesaian tidur yang dapat membantu anda menikmati tidur malam yang baik. Tambahan pula, pelanggan juga dapat mempelajari cara terbaik untuk mencapai tidur yang lena menerusi satu siri lima video di IKEA.my/FestivalTidur.

Lebih menarik lagi, ahli IKEA Family juga berpeluang memenangi pengubahsuaian bilik tidur dan produk bilik tidur lain berjumlah sehingga RM48,000 dengan perbelanjaan minimum RM400 dalam satu resit di mana-mana gedung IKEA di seluruh negara!

Ahli IKEA Family dapat menikmati manfaat eksklusif di sini!

Sertai peraduan Festival Tidur IKEA dari 7 Julai – 10 Ogos 2022 dengan mengikuti video mingguan kami bagi mendapatkan petua penyelesaian mampu milik dan berpeluang untuk memenangi hadiah bernilai RM48,000* seperti berikut:

Hadiah Pertama: 4 x Pengubahsuaian bilik tidur berjumlah RM5,000 tajaan Livspace
Hadiah Kedua: 4 x Rangka katil & 1 x tilam berjumlah RM3,000
Hadiah Sagu hati: 20 x Produk tekstil katil berjumlah bernilai RM800

 

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI