Sekarang ini, harga minyak masak dah makin menaik. Dan lepas itu, kita guna banyak pula. Mana tak nya, cepat habis. Nak beli baru, duit pula habis. Haihh. Oleh sebab itu, kita kena cermat dalam menggunakan minyak masak supaya minyak itu bertahan lama. Sebab itulah hari ini, saya akan berkongsi dengan hampa semua, tips-tips yang anda boleh guna, dalam berjimat semasa menggunakan minyak masak. Mari kita lihat tips-tipsnya.

Anda Mencari Cara Untuk Jimat Minyak Masak? Ini Lah Cara Yang Paling Efektif

CARA SIMPAN MINYAK MASAK SUPAYA TAHAN LEBIH LAMA DAN BOLEH GUNA SEMULA.

IKLAN

Demi menjayakan cara ini, sebaiknya kita jangan biarkan minyak masak itu panas terlalu lama tanpa bahan. Seterusnya, pastikan suhu minyak mencapai dalam sekitar 180-190 darjah celcius dengan api yang sederhana semasa melakukan deep fried. Paling penting, tutup terus api setelah selesai memasak.

Ada sesetengah orang dia biarkan api terbuka walaupun dah selesai menggoreng makanan. Katanya, terlupa. Selepas itu, seharusnya menggunakan bekas kedap udara untuk menyimpan minyak masak yang telah digunakan. Cara lain pula, boleh juga menyimpan minyak dalam peti sejuk kerana minyak akan kembali suhunya balik apabila hendak menggunakannya.

IKLAN

Anda Mencari Cara Untuk Jimat Minyak Masak? Ini Lah Cara Yang Paling Efektif Anda Mencari Cara Untuk Jimat Minyak Masak? Ini Lah Cara Yang Paling Efektif

Tambahan lain, apabila sudah selesai memasak, mesti anda akan mengangkat makanan dengan penapis bukan? Sebaik-baiknya menggunakan penapis teh jenis kain dengan bentukkan dalam bentuk kon untuk menapis sesuatu.

IKLAN

Dengan cara ini, anda sudah tahu untuk menjaga minyak masak dan cara menyimpannya dengan sebaiknya. Selepas ini, anda dah boleh guna minyak yang sama berulang kali.

Sumber: mysumber (https://www.mysumber.tv/tips-jimat-minyak-masak/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI