Seorang pemuzik, pasti akan teringin nak ada studio mereka sendiri. Ini kerana ia memudahkan mereka dalam apa-apa proses untuk menghasilkan sebuah karya tersendiri. Itulah sebabnya anda harus mempertimbangkan untuk mencipta studio rumah anda sendiri di mana anda boleh berlatih lagu anda atau merakam muzik anda sendiri. Dalam bahagian ini, saya akan membincangkan beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membuat studio rumah anda.

Syurga Bagi Pemuzik-Pemuzik Di Luar Sana! Inilah Cara DIY Studio Sendiri Di Rumah

Pilih Tempat/Lokasi

Jika anda mempunyai ruang tambahan untuk studio rakaman, ini adalah tempat yang baik untuk bermula. Anda mesti memastikan bahawa anda tidak mengganggu mana-mana jiran anda atau sesiapa yang tinggal di rumah anda. Jika anda ingin memasang studio anda di tempat lain di tanah anda, cuba dirikan bangunan keluli dan tukarkannya menjadi studio. Lokasi adalah kritikal, jadi pastikan anda memilih ruang yang cukup besar.

 

Pengurangan bunyi

IKLAN

Jika anda bercadang untuk membuat banyak bunyi di studio rumah baharu anda, pastikan dindingnya kalis bunyi. Ini bukan sahaja akan membantu anda mengurangkan bunyi bising, tetapi ia juga akan membolehkan anda mengelakkan bunyi di luar.

 

Beli Peralatan

Kerana ini adalah studio anda, peralatan yang anda pilih terpulang sepenuhnya kepada anda. Jika anda ingin memanfaatkan studio rumah anda sepenuhnya, jangan teragak-agak untuk menggunakan beberapa alat yang lebih mahal. Jangan bazirkan wang anda untuk barangan yang anda tidak akan gunakan; sebaliknya, tetapkan strategi dan melabur dalam beberapa peralatan yang akan membantu anda menghasilkan sesuatu yang menarik.

IKLAN

 

Jadikan Ia Lebih Selesa

Anda berkemungkinan besar akan menghabiskan banyak masa di studio rumah anda, jadi buat ia seselesa mungkin. Pertimbangkan untuk membeli beberapa sofa untuk tetamu duduk semasa melawat studio anda, serta kerusi yang bagus dan selesa. Lebih selesa anda, lebih lama anda boleh tinggal di studio dan menghasilkan sesuatu yang menakjubkan.

 

IKLAN

Peribadikan Ia

Nasihat terakhir kami untuk sesiapa sahaja yang ingin menubuhkan studio rumah mereka sendiri ialah menjadikannya seunik mungkin. Ini adalah studio anda, oleh itu anda ingin mendapat inspirasi semasa anda berada di sana. Jika seni memberi inspirasi kepada anda, sediakan lukisan yang hebat; jika pemuzik lain memberi inspirasi kepada anda, sertakan sistem bunyi dan pantau supaya anda boleh mendengar muzik mereka dan mendapat inspirasi. Dengan beberapa sentuhan peribadi, anda sepatutnya dapat memastikan kejayaan ruang.

Syurga Bagi Pemuzik-Pemuzik Di Luar Sana! Inilah Cara DIY Studio Sendiri Di Rumah

Dengan itu, anda sudah tahu cara-cara untuk menghasilkan sendiri studio anda. Semoga kepada pemuzik di luar sana, dapat menghasilkan, bukan sahaja studio, tetapi hasil karya mereka yang bagus dan lagi mantap.

Sumber: PARLE (https://parlemag.com/ms/2018/10/design-your-home-studio/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI