Khas! Hari Raya Aidiladha Bahagian Kedua-Kenikmatan Raya

2020, Sudah 2 tahun berlalu kita dilanda pandemik Covid-19. Paling sedih apabila bila waktu raya, mesti kita tidak dapat sambut, tak kira lah raya aidilfitri atau raya aidil adha. Tapi, Alhamdulillah, pada tahun ini, 2022, raya aidilftiri kita dapat sambut macam biasa dan raya aidil adha ini juga sama, kita dapat sambut seperti biasa. Jadi, bila sudah dapat menyambut hari raya aidil adha ini seperti biasa, kita mestilah tahu cara untuk menghidupkan suasan hari raya tersebut. Apakah caranya? Mari saya tunjukkan.

Khas! Hari Raya Aidiladha Bahagian Kedua-Kenikmatan Raya

LAUNGAN TAKBIR

Kita perlu ingat, hari raya ini, kita disuruhkan untuk mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW dan salah satu sunnah baginda adalah: “Kamu hiasilah hari raya dengan takbir”. (Hadis riwayat al-Thabarani dlm Mu’jam al-Ausat).

 

MEMAKAI WANGI-WANGIAN DAN PAKAIAN YANG TERBAIK

IKLAN

Ibnu Umar RA meriwayatkan bahawa Saidina Umar pernah mengambil pakaian sutera yang dijual di pasar. Lalu beliau mengesyorkan Baginda SAW untuk membelinya. Nabi SAW pernah bersabda yang membawa maksud: “Sesungguhnya ini adalah pakaian orang yang tidak mendapat bahagian (di akhirat kelak)”. Tak lama selepas itu, Baginda SAW memberikan jubah sutera itu kepada Saidina Umar RA. Lalu beliau bertemu Rasulullah SAW dan bertanya: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya engkau pernah berkata ini adalah pakaian orang yang tidak mendapat bahagian di akhirat. Tetapi engkau mengirimkannya kepada aku?” Lalu, Nabi SAW pun menjawab: “Engkau jualkannya, atau menukarkannya dengan sesuatu yang boleh memenuhkan keperluanmu”. (Hadis riwayat al Bukhari)

As Sindi menghuraikan hadis ini di mana ia bermaksud bahawa berpakaian dengan pakaian yang terbaik di hari raya disunatkan, dan ia sememangnya menjadi kebiasaan. Walaubagaimanapun, demi menghidupkan suasana hari raya aidil adha ini, seharusnya kita memakai pakaian yang baru dan lawa supaya kita boleh nampak nikmat hari raya itu dan bezanya hari-hari yang lain.

Khas! Hari Raya Aidiladha Bahagian Kedua-Kenikmatan Raya

Dan yang terakhir adalah,

IKLAN

Khas! Hari Raya Aidiladha Bahagian Kedua-Kenikmatan Raya

SALING DOA MENDOAKAN ANTARA SATU SAMA LAIN.

Pada hari raya, umat Islam digalakkan untuk saling mendoakan, bergembira, bergembira, dan bersalaman dengan sesama Islam. Para sahabat juga mengamalkan ucapan selamat menyambut hari raya.

Hal ini dinyatakan oleh Imam Ibn Hajar al Asqolani di dalam فتح الباري bahawa para sahabat Rasulullah SAW apabila saling bertemu pada hari raya, mereka akan mengucapkan sesama mereka: “تقبل الله منا ومنك”, yang membawa maksud, “Semoga Allah menerima dari kami dan dari kamu”.

IKLAN

 

Jadi, itu sahajalah ringkasa tentang cara menghidupkan hari raya ini. Berakhirlah Special Hari Raya Aidil Adha ini. Saya berharap kepada yang menyambut hari raya, mendapat raya yang terbaik dan bagi yang sedang melakukan haji, semoga mendapat haji yang mabrur.

Terima Kasih dan,

Assalammualaikum.

 

Sumber: BERITA PAS (https://berita.pas.org.my/bacalah-wahai-teman-17-kegembiraan-hari-raya-aidiladha/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI