Walaupun ruang tamu itu sudah diperhiaskan dengan pelbagai cara design yang menarik, ada perabot-perabot yang lawa dan cantik, tetapi ia tidak akan cukup juga kalau kita tidak memperhiaskan dinding di ruang tamu itu. Jikalau kita hias dinding ruang tamu itu dengan banyak cara atau banyak benda yang kreatif, pasti ruang tamu kita akan nampak lebih meriah. Oleh kerana itu, hari ini saya akan memberi tips, apa yang perlu anda buat untuk menghias dinding di ruang tamu anda.

 

  1. SULAMAN JARUM TEBUK

Mari-Mari! Mari Kita Kenali Apa Itu Hias Dinding

Sulaman jarum tebuk adalah salah satu teknik sulaman yang selalu digunakan untuk menghasilkan permaidani yang gebu, dan ia telah menjadi bualan penggemar sulaman dan kraf sepanjang tahun. Pelbagai tekstur yang dihasilkan oleh jarum pukulan ini menjadikan hasil jahitan anda satu-satunya. Tekstur sulaman ditentukan oleh saiz jarum berlubang dan jenis benang yang digunakan. Semakin tebal benang atau bulu yang boleh digunakan, semakin besar saiz jarum. Kaedah paling mudah untuk memulakan projek sulaman jarum tebuk ini ialah mendapatkan kit jarum tebuk, yang merangkumi jarum tebuk pelbagai saiz, gelung kayu sulaman, benang atau bulu dalam pelbagai warna, dan kain bersulam.

IKLAN
  1. MAKRAME

Mari-Mari! Mari Kita Kenali Apa Itu Hias Dinding

Simpulan Juraian dan makrame ialah dua cara menarik untuk menghiasi dinding rumah anda. Prosedur menghasilkan makrame bergantung pada tahap kecekapan anda. Jika anda baru bermula dengan makrame, mulakan dengan ikatan dan simpulan yang mudah. Penghiasan makrame hanya memerlukan dua bahan iaitu kayu panjang dan benang yang kuat. Benang makrame terdiri daripada pelbagai gentian. Benang kapas dan sintetik antaranya. Ternyata sesiapa yang pernah menjadi ahli organisasi pengakap semasa di sekolah menengah mendapat manfaat daripada mengetahui cara mengikat benang makrame.

IKLAN
  1. HIASAN GANTUNG TANAH LIAT POLIMER

Mari-Mari! Mari Kita Kenali Apa Itu Hias Dinding

Aksesori hiasan dari tanah liat polimer ini, sudah banyak kita nampak dijadikan sebagai anting-anting atau rantai leher. Jadi, apa salahnya jikalau kita ambil idea ini, kita memperhias dinding ruang tamu dengan sebuah hiasan yang bergantung. Bergantung pada jenama, tanah liat polimer hanya akan menjadi pejal apabila dibakar pada suhu tertentu. Tanah liat polimer ini lazimnya digunakan sebagai hiasan tambahan kepada konsep rumah bohemian dan umumnya bertemakan rona bumi seperti coklat, merah, dan kelabu untuk hiasan dinding ruang tamu. Cara membuatnya senang sahaja, dan tidak rumit, malah, tidak mahal. Anda hanya perlukan penggelek, acuan kuih bergantung kepada kreatifiti anda, tali makrame, serta oven.

IKLAN

 

Jadi, itu sahaja tips-tips yang saya boleh berikan untuk menghiasis dinding ruang tamu anda. Jikalau anda berminat, anda boleh cubanya dan sarankan kepada rakan-rakan anda.

Sumber: iProperty.com.my (https://www.iproperty.com.my/lifestyle/hiasan-dinding-diy-mudah-untuk-ruang-tamu-estetik/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI