Banyak khasiat dan kegunaan bunga kantan ni kalau anda nak tahu. Di Malaysia, bunga kantan sering digunakan di dalam masakan seperti digunakan untuk pembuatan laksa dan digunakan secara tradisional untuk merawat beberapa penyakit.

Tahukah anda bahawa bunga kantan juga mempunyai pelbagai kelebihan terhadap kesihatan.

1. Bersifat anti tumor

Terdapat satu kajian telah dijalankan di Malaysia dengan tujuan untuk mengasingkan komponen yang bersifat anti tumor dan sitotoksin dari bunga kantan. Kajian ini menemukan bahawa ekxtrak CHCI dan MeOH dari bunga kantan mempunyai sifat anti tumor yang tinggi di mana ianya mempunyai kadar pencegahan yang tinggi.

2. Mengawal paras kolesterol

Bunga kantan mempunya kandungan serat yang tinggi. Kandungan serat di dalam bunga kantan yang dikeringkan boleh mencapai sehingga 17%. Di dalam pengawalan paras kolesterol, salah satu aspek yang perlu dititik beratkan adalah pengambilan serat di mana serat dapat membantu untuk menurunkan paras kolesterol tidak baik di dalam badan.

3. Bersifat anti mikrob

Kajian telah menemui bahawa terdapat beberapa komponen bunga kantan seperti daun yang mempunyai sifat anti mikrob dan anti kulat. Hal ini kerana bunga kantan mempunyai kandungan flavonoid, dan fenolik yang tinggi. Komponen-komponen ini mampu untuk merosakkan sel membran mikroorganisma tersebut.

IKLAN

4. Bersifat anti oksida

Selain bersifat anti tumor dan anti oksida, Bungan kantan juga terbukti mempunyai sifat anti oksida di mana ianya berpotensi untuk mengurangkan radikal bebas di dalam badan dan mencegah kerosakkan sel. Hal ini sekali lagi kerana kandungan flavonoid dan fenolik di dalamnya.

5. Mengawal paras gula

Bagaimana bunga kantan dapat mengawal dan mencegah hiperglisemik? Bunga kantan dapat menghalang sejenis enzim lalu melambatkan penyerapan karbohidrat dan mengurangkan kadar penyerapan gula. Hal ini akan membantu untuk menurunkan paras gula di dalam darah.

6. Mengurangkan paras asid urik

IKLAN

Satu kajian terhadap haiwan telah dijalankan dan ianya terbukti bahawa ekstrak bunga kantan dapat mencegah peningkatan asid urik di dalam darah. Ini kerana terdapatnya kandungan polifenol, flavonoid dan saponin yang tinggi di dalamnya yang mencegah kenaikkan paras asid urik.

7. Baik untuk kesihatan kulit

Satu kajian telah dijalankan untuk mengkaji kesan ekstrak bunga kantan ke atas kesan pencerahan dan anti penuaan kulit. Kajian mendapati bahawa pemakaian losyen yang mengandungi esktrak bunga kantan menunjukkan pencerahan kulit yang signifikan dan mengurangkan kedutan pada kulit peserta.

8. Menghilangkan bau badan

IKLAN

Bagi ibu-ibu yang baru sahaja melahirkan, daun bunga kantan sering digunakan secara tradisional semasa mandi untuk menghilangkan bau badan. Kaedah ini tidak terhad kepada ibu-ibu yang melahirkan sahaja, kita juga boleh menggunakan bunga kantan untuk mengatasi masalah ini

9. Merawat sakit telinga

Tahukah anda bahawa bunga kantan dapat digunakan secara tradisional untuk merawat sakit telinga? Air rebusan bunga kantan boleh dititiskan ke dalam telinga selama beberapa kali untuk merawat masalah tersebut.

10. Merawat luka

Selain itu, daun bunga kantan juga digunakan secara tradisional untuk merawat luka pada kulit badan. Caranya dengan meletakkan bunga kantan di kawasan-kawasan yang luka untuk merawat luka tersebut. Kandungan anti mikrobnya juga mampu untuk mencegah jangkitan pada kawasan luka.

Konklusinya, bunga kantan bukan sahaja boleh digunakan sebagai penambah rasa dan penyedap makanan, malah ianya terbukti mempunyai pelbagai kelebihan lain terhadap kesihatan tubuh badan. Oleh itu, marilah kita bersama-sama terus mengamalkan pengambilan ulam-ulaman tradisional untuk kesihatan tubuh badan.

Banyakkan kelebihan bunga kantan ni, kalau dah beli bunga kantan simpan dalam peti sejuk mesti lebam dan dah tak cantikkan. Boleh cara ini untuk bunga kantan tahan lebih lama. Katanya kalau simpan bunga kantan dengan cara macam ni boleh tahan 6 bulan.

Cara ni, bunga kantan tetap dalam keadaan baik, cantik dan tidak birat hitam. Ni hasilnya selepas 6 bulan lebih saya simpan dalam Frezer. Bila masak,aromanya ttp sama..Alhamdulillah.
Caranya6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya
-Basuh terlebih dahulu bunga kantan
-Potong ikut suka kita
-Letak dalam plastik / bekas yang bersesuaian bunga kantan tersebut
-Letak Air Masak dalam bunga kantan tersebut
-Kemudian bolehlah di simpan dalam frezer.
6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini RahsianyaLetak untuk sekali masak,mudahkan kerj. Boleh digunakan ketika beku atau di cairkan terlebih dahulu
6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya
6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya 6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya 6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya 6 Bulan Simpan Bunga Kantan Masih Kekal Segar, Ini Rahsianya
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI