Bangunan seberat 7000 tan yang dibina pada tahun 1935 dipindahkan bagi pembinaan pusat komersil baru di kawasan tersebut.

Ini bukan satu perkara yang pertama kita dengar, bagunan atau rumah lama diangkat dan dipindahkan ke lokasi baru. Di Malaysia rumah tradisi iaitu rumah Penghulu Abu Seman dari Kedah ke Kuala Lumpur yang pernah dipindahkan dan menjadi perhatian ramai.

Kini, pasukan jurutera di Shanghai telah memindahkan bangunan sebuah sekolah rendah tempatan yang berusia 85 tahun.

Kebiasaannya, pasukan jurutera akan menggunakan rel slaid gergasi atau flatbed. Pun begitu, berikutan bentuk bangunan sekolah yang berbeza, mereka terpaksa menggunakan cara baru dengan membuatkan bangunan itu ‘berjalan’ menggunakan 200 peralatan seakan ‘kaki’ robot yang dipasang di bawahnya.

Bangunan 7000 tan ini kemudiannya digerakkan setapak demi setapak dan dikatakan mengambil masa 18 hari untuk ke lokasi baru.

Bangunan sekolah itu bukanlah satu-satunya bangunan yang berjaya dipindahkan jurutera ke lokasi baru. Antara bangunan lain yang pernah dialihkan bagi memberi laluan kepada projek pembinaan lain ialah sebuah pejabat lima tingkat di Shandong.

IKLAN

Malah, para pekerja di sana dikatakan meneruskan kerja seperti biasa di dalam bangunan seberat 8,000 tan itu ketika prosedur pemindahan berjalan.

Hebatkan! Bayangkan bangunan 7000 tan yang sedang dalam proses peralihan tempat tetapi masih ada peghuni di dalamnya untuk menjalankan kerja seperti biasa. Cara ini bagus dan boleh digunakan pada masa akan datang.

Jom tonton video bagai mana sekolah ini diubah dari lokasi asal ke tempat yang baru.

IKLAN

Sumber : South China Morning Post

IKLAN

Beli Di Mana? KLIK Di sini kalau anda perlukan alat mudah alih perabot berat di rumah anda. Nak ubah sofa, peti sejuk semua boleh buat sendiri tak perlu lagi cari siapa yang nak bantu anda. Alat ini kecil tapi kuat.

Lifter Furniture Lifting Easy Slider All Directions Mover Carrying Glider Tool Hand Moving Transport Alat Pindah Rumah

Bangunan 7000 Tan Dipindahkan Ke Lokasi Baru Dalam Masa 18 Hari

Artikel Seterusnya: Program i-MILIKI Kini Menawarkan Pengecualian Duti Setem 100 Peratus Bagi Pemilikan Rumah Pertama

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI