Hotel biasanya menjadi penginapan sementara ketika bercuti bersama ahli keluarga. Namun demikian, sebuah famili terdiri daripada lapan orang ahli keluarga di China yang mengamalkan pilihan gaya hidup yang tidak konvensional menjadi buah mulut pengguna media sosial.

South China Morning Post melaporkan kesemua mereka menginap di hotel mewah sejak 229 hari lalu dan ‘lebih selesa’ dengan keadaan seperti itu.

“Kos penginapan di hotel di bandar Nayang itu dianggarkan berjumlah 1,000 yuan (RM653) sehari. Mereka berkongsi di sebuah bilik suite yang dilengkapi ruang tamu dan dua bilik berkembar.

“Keluarga itu juga tidak perlu membayar caj tambahan untuk bekalan elektrik, air, parkir atau sistem pemanas memandangkan ia terkandung dalam pakej bilik tersebut.

“Famli tersebut merancang untuk meneruskan gaya hidup mewah seperti itu untuk tempoh sepanjang hidup mereka,” jelas laporan berkenaan lagi.

8 Sekeluarga ‘Lebih Selesa’ Tinggal Hotel Mewah, Jimat Kos Dapat Simpan Duit

Kadar Sewa Istimewa Tempoh Panjang

Kisah unik mereka mula mendapat perhatian warganet setelah sebuah rakaman video dikongsikan di media sosial oleh salah seorang ahli keluarga itu yang dikenali sebagai Mu Xue.

IKLAN

Menurutnya, pihak hotel juga memberikan kadar istimewa untuk sewa bagi tempoh jangka panjang.

“Saya tidak pernah terfikir gaya hidup seperti ini dapat membantu untuk menyimpan wang. Ia menjadikan segala-galanya lebih mudah dan kami gembira untuk tinggal di hotel untuk selama-lamanya,” jelasnya kepada Star Video.

8 Sekeluarga ‘Lebih Selesa’ Tinggal Hotel Mewah, Jimat Kos Dapat Simpan Duit

IKLAN

Pengakuannya bagaimanapun mengundang pelbagai reaksi pengguna media sosial dan ada yang berpendapat ia agak tidak masuk akal.

Platform maklumat hartanah, Anjuke menunjukkan purata sewa untuk sebuah apartment dilengkapi dua bilik di Shanghai boleh mencecah sehingga 20,000 yuan (RM13,066) sebulan dan tidak termasuk utiliti sedangkan tinggal di hotel hanya menelan kos 30,000 yuan (RM19,600) sebulan yang meliputi bayaran segala kemudahan yang disediakan.

8 Sekeluarga ‘Lebih Selesa’ Tinggal Hotel Mewah, Jimat Kos Dapat Simpan Duit

IKLAN

Mesti Baca:Isteri Bosan Hadap Pemandangan Sama, Suami Bina Rumah Boleh Berpusing 360 Darjah!
Baca Lagi Di Sini:Habis Bayar Ansuran, Jangan Ingat RUMAH Terus Jadi Milik Kita!
Artikel Menarik:Mewah Betul Dekorasi Rumah Awal Ashaari Dan Scha Alyahya, Macam Hotel Lima Bintang

IMPIANA: Bila dikira segala aspek tak perlu membayar bil tambahan, ia memang lebih menjimatkan.Namun keputusan bergantung kepada gaya hidup dan pilihan masing-masing.

Sumber: Sinar Harian, South China Morning Post

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI