Jika kita lihat, setiap rumah mempuyai langsir tersendiri yang mempunyai jenis corak dan fabrik digunakan. Ini kerana langir-langsir ini sesuai untuk mengekalkan kekemasan sebuah rumah dan ia dapat menaikkan lagi seri rumah tersebut. Tambah-tambah lagi apabila masuk musim perayaan. Tetamu yang datang, akan melihat langsir rumah kita kerana benda itu lah yang paling menonjolkan sekali terhadap pandangan mereka. Bagaimana pula dengan fungsi langsir? Fungsi langsir ini, ia dapat menghindarkan daripada perabot kita kelihatan pudar dan juga habuk. Memandang di Malaysia kita akan senang untuk mendapat langsir, jadi memang sepatutlah kita perlukan langsir di rumah. Jadi, di sini saya akan menceritakan 3 jenis fabrik langsir yang sangat sesuai untuk rumah anda.

3 Sekawan Di Dunia Kulinari? Ini 3 Sekawan Dunia Interior Design 3 Sekawan Di Dunia Kulinari? Ini 3 Sekawan Dunia Interior Design

Fabrik Ringan. Fabrik ringan ini mempunyai kain jenis yang dapat menjadi penapis, di mana mampu menyaring kemasukan sumber cahaya dalam ruang rumah kita. Jadi, ia amat digalakkan untuk dijadikan langsir kerana sumber cahaya ini juga boleh membantu anda dalam aktiviti seharian dengan tenang. Tetapi jangan risau, walaupun ia kelihatan kain yang nipis, ia tetap menjaga privasi di dalam rumah.

IKLAN

Kedua, Fabrik Separa Ringan. Fabrik ini selalunya mengandungi cetakan flora, bertekstur, polos dan juga jacquard. Kebanyakkan fabrik ini memiliki saiz yang tebal dan berkualiti tinggi yang mampu menghalang dari pandangan dari luar. Selain dari itu, pemilihan warna juga penting bagi fabrik ini kerana ia memainkan peranan yang penting dalam rumah kita. Pastikan warna yang dipilih adalah mengikut trend atau kesesuaian dengan persekitaran dalam rumah anda.

Fabrik terakhir adalah Fabrik Blackout. Fabrik ini adalah fabrik yang sangat tebal dari yang biasa dan menampakkan rumah seperti di hotel 5 bintang. Walaupun fabrik ini tebal, tapi teksturnya sangatlah lembut dan beralun. Ia dapat membantu dari pencahayaan masuk ke dalam rumah sekiranya bagi seseorang yang tidak suka akan cahaya sangat dalam rumahnya ataupun pada waktu pagi, jika rumah anda sering masuk cahaya dan menganggu ketika tidur, fabrik ini sangat sesuai untuk menghindarinya.

IKLAN

3 Sekawan Di Dunia Kulinari? Ini 3 Sekawan Dunia Interior Design3 Sekawan Di Dunia Kulinari? Ini 3 Sekawan Dunia Interior Design

Kesimpulannya, ketiga-ketiga jenis fabrik amatlah bagus dan baik tetapi ia terpulang kepada pembeli kerana ia mengikut kesesuaian rumah mereka.

IKLAN

Sumber: Property Guru, Penulis: Tramizi Hussin

(https://www.propertyguru.com.my/bm/panduan-hartanah/jenis-langsir-rumah-dan-cara-kira-di-malaysia-54167)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI