Bermulanya pada tahun 2020, dunia telah mengalami pandemik Covid-19 yang telah menyebabkan ramai orang hilang pekerjaan, hilang hubungan sillaturrahim dan yang paling sedih adalah, hilang nyawa orang tersayang. Tapi hari ini, saya bukan hendak bercakap tentang Covid-19 tapi tentang cara bekerja pada waktu itu. Pada ketika itu, banyak syarikat yang akan menyuruh pekerja mereka untuk melakukan pekerja dari rumah atau dalam bahasa inggeris, “work from home”. Jadi, untuk memudahkan dan membuat berasa selesa semasa bekerja di rumah, bermulalah ada yang telah melakukan pejabat di rumah mereka dan banyak design-design yang menarik ada untuk mendekorasikan pejabat di rumah. Oleh kerana itu, saya akan menerangkan atau memberitahu tips-tips untuk mencipta pejabat di rumah.

Zaman Dah 2022 Dah, Tak Perlu Dah Pergi Ke Pejabat. Duduk Rumah Je. Zaman Dah 2022 Dah, Tak Perlu Dah Pergi Ke Pejabat. Duduk Rumah Je.

Baiklah, tips yang pertama adalah,

MENCARI LOKASI YANG SESUAI DI DALAM RUMAH ANDA.

Okay, ini penting kerana kita haruslah mencari lokasi yang sangat bagus dan sistematik dalam rumah kita untuk dijadikan khas sebagai pejabat. Sebagai contoh, cari lah kawasan yang luas dan dekat dengan pencahayan, kalau duduk di apartment, berdekatan dengan permandangan luar atau lain-lain. Tetapi, kalau macam saya, saya lebih memilih kawasan yang berdekatan dengan ruang tamu dan dapur. Sebab apa? Sebabnya jikalau kita sedang bekerja dan ada orang datang, kita boleh terus membuka pintu dan untuk dapur pula, kalau tengah bekerja dan tiba-tiba lapar atau dahaga, boleh terus.

IKLAN

Tips yang kedua adalah,

MEMBELI KERUS YANG SELESA UNTUK RUMAH PEJABAT ANDA.

Keselesaan semasa bekerja adalah penting kerana ia dapat memberikan kita fokus yang tinggi dan mampu melancarkan lagi pekerjaan kita. Oleh itu, kerusi adalah perkara utama. Anda perlu mencari kerusi yang mempunyai melengkung di belakangnya atau kerusi yang ada roda dibawahnya itu. Tapi, pastikan kerusi anda itu besar yang mampu menyokong keseluruhan belakang dengan selesa.

IKLAN

Zaman Dah 2022 Dah, Tak Perlu Dah Pergi Ke Pejabat. Duduk Rumah Je.

Tips yang terakhir adalah,

IKLAN

MENGHIASI TUMBUH-TUMBUHAN DI DALAM RUMAH PEJABAT ANDA.

Tumbuh-tumbuhan ini adalah perkara yang bergantung kepada seseorang individu. Walaubagaimanapun, tumbuhan ini mampu membuatkan anda membau haruman yang sangat wangi dan memberi oksigen yang bagus untuk anda. Jadi pada masa anda bekerja, waktu yang sama juga, anda mendapat sesuatu yang berkhasiat. Tambahan lagi, tumbuhan dapat meng-rilis kan stres anda.

Kesimpulannya, mencipta rumah pejabat ini, adalah perkara yang bagus kerana kita tidak tahu, sedang kita berehat di rumah, ada sahaja kerja yang diberi oleh bos. Oleh sebab itulah, mencipta rumah pejabat ini adalah sesuatu idea yang bernas untuk kita semua.

Sumber: KELAB MAMA (https://www.kelabmama.com/6-tips-cipta-ruang-home-office-di-rumah-mama/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI