Lampu LED dan Lampu Pendarflour. Kedua-dua lampu ini adalah lampu yang pernah dan sering kita pakai. Cumanya, dahulu kita selalu pakai lampu pendarflour tapi sekarang, dengan adanya LED, ramai yang memasang lampu LED di rumah. Walaupun kedua-duanya benda dan berfungi dengan sama, tapi apakah perbezaanya? Maka dengan itu lah, pada harini, saya akan membahaskan apa perbezaan Lampu LED dan Lampu Pendarflour.

Lampu LED Ke Lampu Pendarflour? Baca Artikel Ini Untuk Melihat Perbezaannya

Lampu LED Ke Lampu Pendarflour? Baca Artikel Ini Untuk Melihat Perbezaannya

IKLAN

Antara perbezaan lampu LED dan lampu pendarflour ini, ia terletak pada sumber cahayanya, pengeluaran haba dan kecekapan cahaya. Sumber cahaya. Lampu biasa ialah lampu pendarfluor, dan prinsip pemancar cahayanya berbeza daripada lampu LED. Pencahayaan lampu pendarfluor disebabkan oleh balast yang menghasilkan voltan tinggi pada saat elektrifikasi, yang menyebabkan nyahcas antara dua pin dalam tiub lampu, yang seterusnya menyebabkan pencahayaan fosforus. Teknik ini menghasilkan banyak haba. Pemancar cahaya LED adalah hasil penghijrahan elektron di dalam semikonduktor, yang menghasilkan cahaya tanpa menghasilkan haba.

Kedua, adalah penghasilan haba. Senang sahaja perbezaan kedua-duanya, di mana lampu pendaflour menggunakan tenaga haba yang banyak manakala LED, tidak menggunakan tenaga haba yang banyak kerana ia mengubah semua menjadi tenaga cahaya.

IKLAN

Ketiga, jangka masa hidup atau berapa lama boleh bertahan. Kalau lampu pendaflour, ia boleh bertahan selama 10 Ribu hingga 20 Ribu jam tanpa bekalan tenaga manakala lampu LED, boleh bertahan selama 50 Ribu jam tanpa bekalan tenaga.

Yang keempat pula, kecekapan ringan. Lampu LED sangat cekap dan cemerlang. Pada masa ini, lampu LED yang baik di pasaran mempunyai kecekapan cahaya lebih daripada 130, iaitu lebih kurang dua kali ganda daripada lampu pendarfluor. Dalam erti kata lain, mentol LED 18W boleh digunakan sebagai ganti lampu pendarfluor 36W. Mentol LED 130lm / W 18W mempunyai kesan pencahayaan yang sama seperti lampu pendarfluor 48W.

IKLAN

Maka, berakhir saya dalam membahas tentang perbezaan lampu pendaflour dan lampu LED. Jadi yang manakah pilihan anda? Itu semua ketentuan sediri.

Sumber: KINGSUN (http://my.kingsunelectrica.com/news/what-is-the-difference-between-a-led-lamp-and-26658863.html)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI