Se

Tip Pulang Ke Kampung Bersama Kucing Dengan Tenang . Mesti ramai yang merancang nak balik beraya ke kampung tahun ni untuk tempoh yang lama. Almaklumlah, tahun ni meruapakan raya pembalasan selepas 2 hatun kita dalam pendemik.

Tapi, bagi pemilik si bulus untuk meninggalkan kucing anda untuk tempoh lebih dari 3 hari agak suakr. Jadi, ramai yang memilih untuk hantar “bording”. Tapi, bording pun bolah tahan harganya. Makanya, tarpaksa di bawa pulang ke kampung sekali.

Oleh itu, bagi memastikan kucing anda tidak tertekan dan selesa sepanjang perjalanan pulang ke kampung, lakukan 9 perkara ni

1. Membiasakan kucing dengan kereta anda

Mulakan dengan membawa kucing anda masuk ke dalam kereta sebelum rancangan perjalanan anda. Duduk di kerusi belakang bersama-sama dan bawa bersama beberapa treats dan snek untuk kucing anda kemudian belai dan memberus mereka.

Beri peluang untuk kucing anda menghidu dan meneroka seluruh kereta. Kemudia bawa carrier mereka dan letakkan di mana yang ingin anda letak semasa dalam perjalanan.

Mainkan muzik yang menenangkan. Mungkin membawa kucing anda berjalan-jalan di sekitar, bawa kereta dengan perlahan dan cermat supaya kucing anda membiasakan diri dengan pergerakan jadi anda boleh melihat bagaimana respon kucing anda apabila berada di dalam kereta.

2. Berbincang dengan veterinar

Jika kucing anda tidak merespon dengan bagus dengan cubaan pemanduan anda, anda boleh berbincang dengan veterinar anda mengenai rawatan untuk kegelisahan atau motion sickness.

Veterinar anda mungkin ada beberapa pilihan yang dapat membantu menenangkan kucing anda sepanjang perjalanan.

IKLAN

3. Bagi makanan dan minuman sebelum perjalanan bermula.

Berikan makan dan air kepada kucing anda sebelum memulakan perjalanan. Beri masa kucing membuang najis dan kencing selepas makan dan minum.

Jika kucing anda mudah mengalami motion sickness, berikan hanya sedikit kuantiti makanan.

NOTA: Jika kucing anda mudah menjadi sakit di dalam kereta, lebih baik puasakan kucing anda 8 jam sebelum memulakan perjalanan. Anda juga mungkin mahu berbincang dengan veterinar anda.

Baca juga: Cara Mudah, Murah Dan Mujarab Nak Hilangkan Bau Tandas  Kucing

IKLAN

4. Pastikan kucing sentiasa berada di dalam carrier

Tidak selamat sekiranya anda membiarkan kucing anda bebas bergerak di dalam kereta. Kucing anda mungkin duduk di bawah pedal dan menyukarkan pemanduan anda.

Carrier memberikan ruang yang selamat, sunyi untuk kucing anda yang dapat membantu kegelisahan yang mungkin kucing anda alami.

5. Bersedia untuk segala huru hara

Sentiasa bersedia dengan tuala serta lapik khas untuk membersihkan ‘kemalangan’ kencing dan najis yang akan berlaku. Pastikan juga anda membawa beberapa plastik sampah.

6. Rancang beberapa perhentian

Pin lokasi perhentian sepanjang perjalanan anda supaya anda dapat berhenti untuk memberi makan dan minum kucing anda dan berpeluang untuk menggunakan kotak pasir setiap dua ke tiga jam

IKLAN

7. Bawa mainan

Idea yang bagus untuk membawa beberapa mainan yang baru dan menarik perhatian kucing anda jadi kucing anda dapat bermain sepanjang perjalanan. Ini boleh membantu kucing anda leka dan gembira.

Tip Pulang Ke Kampung Bersama Kucing
ankhesenamun-yFtUwaGxYSg-unsplash

8. Buat seperti berada di rumah

Haiwan peliharaan kita juga selalunya merasakan apa yang kita rasa. Kucing kita juga akan merindui rumah semasa dalam perjalanan.

Bawa baju lama yang anda pernah pakai, selimut kegemaran mereka di dalam carrier mereka supaya mereka sentiasa mengigati rumah mereka.

Bau-bau seperti ini dapat menjadikan suasana di dalam kereta seperti di dalam runah, mengurangkan kegelisahan kucing anda.

9. Pandu dengan selamat

Ini tidak semestinya sewaktu membawa kucing juga, pada bila-bila masa kita disarankan memandu dengan selamat.
Muzik yang kuat dan berhenti secara tiba-tiba akan menjadikan perjalanan ini lebih tekanan kepada kucing. Jadi bawa kereta slow dan steady, serta pasang muzik yang menenangkan.

Sumber: https://themamamiaow.com/

Tip Pulang Ke Kampung Bersama Kucing Dengan Tenang

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI