Dalam bahasa Inggeris, tumbuhan ini lebih dikenali sebagai ‘Pennywort’ ataupun ‘Gotu Kola’, manakala nama saintifiknya adalah Hydrocotyle asiatica atau Centella asiatica. Ia disebut sebagai ‘Pennywort’ disebabkan oleh rupa daunnya yang nipis dan berwarna hijau-kuning yang mirip kepingan duit syiling.

Ia merupakan tumbuhan yang tumbuh asli di negara kita dan juga di beberapa negara lain seperti Sri Lanka, India, utara Australia, Indonesia, Iran, Melanesia, New Guinea dan beberapa bahagian Asia yang lain. Terdapat 3 subspesies pegaga pada masa kini iaitu Pegaga salad, Pegaga kerinting dan Pegaga biasa atau Pegaga ubi.

Pegaga yang dikenal pasti banyak mengandungi khasiat dan kelebihan kesihatan adalah Pegaga ubi. Tumbuhan ini tumbuh secara liar di dalam semua jenis keadaan tanah.

Terdapat variasi dalam keperluan untuk tumbuh kerana ada beberapa subspesies yang memerlukan sedikit teduhan dan ada juga yang memerlukan cahaya sepenuhnya. Malahan, terdapat juga sesetengah pegaga yang mampu tumbuh dalam keadaan tanah yang agak keras seperti di atas batu. Dalam keadaan liar, ia boleh dijumpai di kawasan-kawasan seperti tepian kolam, sekitar kawasan sawah padi dan juga kawasan berdekatan tasik.

Pegaga merupakan ulam yang cukup sinonim dalam peradaban orang melayu kerana sejarah panjang berkaitan kegunaannya untuk pelbagai perkara; sama ada sebagai makanan, dijadikan dalam bentuk minuman mahupun untuk tujuan perubatan. Ia boleh dimakan secara mentah atau dimasak terlebih dahulu.

Tumbuhan ini mempunyai rasa yang sedikit pahit dan ia kerap dijadikan sebagai ulam atau sayur tambahan kepada pelbagai jenis hidangan tempatan yang popular seperti mi kari, kari ikan, mi goreng ataupun nasi goreng. Dalam hidangan nasi putih berlauk, daun pegaga dihidangkan dengan sambal belacan untuk dicicah dan boleh juga dijadikan sebagai pencuci mulut tradisional yang sedikit pedas tetapi sedap.

Ini cara bagaimana teknik nak tanam pokok pegaga agar subur: 

IKLAN

Teknik Tanam Pegaga Agar Merimbun Macam Ni Tak Payah Beli Lagi

1. Cari bekas atau pasu kosong. Separuh tanah kompos (kalau tak ada tanah beli di nursery pun boleh). Dan separuh lagi pasir.

Teknik Tanam Pegaga Agar Merimbun Macam Ni Tak Payah Beli Lagi

2. Kenapa pasir? Kerana pegaga lebih mudah hidup bersama campuran pasir dan senang masa kita nak tarik dari akar bila dah merimbun nanti.

IKLAN

Teknik Tanam Pegaga Agar Merimbun Macam Ni Tak Payah Beli Lagi

3. Pegaga! Beli dipasar RM2 seplastik. Pegaga yang berkhasiat ialah pegaga yang berbentuk otak. Ada belahan ditengah daunnya.

Teknik Tanam Pegaga Agar Merimbun Macam Ni Tak Payah Beli Lagi

4. Cucuklah pegaga tadi terpulang pada anda. Siram dan letak dibawah tempat teduh. Pegaga tak perlukan cahaya matahari direct. Sipi-sipi pun tak apa.

IKLAN

Teknik Tanam Pegaga Agar Merimbun Macam Ni Tak Payah Beli Lagi

5. Tadaa! Selepas 2 minggu bukan main subur dan sihat lagi pegaga ni. Anak daun dah mula tumbuh disana sini. Dan daun yang besar dah mula nak terjuntai.

Boleh la cuba tanam pegaga lepas ni. Mudah kan! Nak seribu daya tak nak seribu dalih.

Artikel Berikut: Teknik Betul Tanam Pokok Sup, Pokok Tahan Lama Kalau Ikut Cara Ini

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI