Sebut sahaja mangga kecur air liur kan. Ramai yang suka dengan buah mangga ni kalau di buat jeruk mahupun kerabu. Betul tak? Tapi bila ada pokok mangga susahnya nak berbuah lebat macam ni. Ikut suka sahaja ia berbuah. Macam-macam baja dan letak dan macam-macam teknik dah buat nak bagi pokok mangga berbuah lebat.

Ramai yang nak tahu bagaimana cara supaya pokok mangga berbuah dengan banyak. Lebatnya buah mangga tu, macam mana jaga ye? Itu adalah antara soalan yang selalu ditanya apabila anda mempunyai pokok mangga yang berbuah lebat.

Buah Mangga Merimbun Hanya Guna Minyak Ini

Sebenarnya ada cara yang boleh membantu membuatkan buah mangga lebat merimbun. Petua ini dikongsikan oleh Kak Chah menerusi grup Berkebun Di Rumah. Di dalam perkongsian itu Kak Chah memberitahu kaedah itu adalah dari idea anaknya sendiri.

IKLAN

Tidak sangka tip tersebut menjadi dan pokok mangga di tepi rumahnya berbuah lebat merimbun. Sehinggakan satu dahan patah dek tak mampu menampung berat buah tersebut.

Mangga tepi rumah… Lebat merimbun buahnya. Tak boleh nak tanggung dahannya…. Patah satu dahan besar pulak tu. Buah pulak belum cukup tua. Bagi-bagikan pada jiran tetangga dan selebihnya buatkan kerabu.

Ramai yang bertanya pada beliau apa baja yang telah digunakan sehingga lebat buah mangganya. 

“Sebenarnya saya tak ada baja specific. Cuma anak saya bagi tip, dia terbaca satu article dari negara barat.

IKLAN

Buah Mangga Merimbun Hanya Guna Minyak Ini

Gali lubang sekitar pokok dan buangkan minyak terpakai untuk mendapatkan hasil yang baik. Jadi saya cuba dan menuangkan minyak masak yg sudah tidak guna lagi seperti bekas goreng ikan bilis atau goreng hati ayam dan sebagainya sekitar 2 atau 3 kaki dari batang pokok itu.

Alhamdulillah buah kali ini sangat lebat dikebanyakan tangkai dan manis. Cuma pesennya kali ini dia berbuah dahan by dahan bukan semua sekali satu pokok. Ada yg dah masak, buah muda, putik buah dan banyak juga yg baru keluar bunga.

IKLAN

Sumber: Kak Chah Via Berkebun D Rumah / Keluarga

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI