Bila cakap pasal bersihkan tilam semua akan rasa satu perkara yang mustahil untuk dilakukan. Bukan mudah nak bersihkan tilam, pelbagai perkara akan bermain di kepala. Macam mana nak angkat tilam dan bersihkan ia? Macam mana nak sidai tilam? Tilam berat dan mungkin tak cukup tempat nak sidai bawah matahari. Tak payah sakit kepala. Jom ikut 7 cara IMPIANA.

PENTING Bersih Tilam!

Apa yang penting sangat nak kena bersih tilam ini? Ya! memang penting, anda perasan atau tidak kadang kala bila anda sedang sedap bersantai di atas katil dengan novel atau majalah kegemaran anda sebelum tidur, ada terasa seperti hama atau benda halus merayap di kaki, di tangan, belakang badan dan sebagainya. Tetapi bila lihat tidak nampak apa-apa.

Agak-agaknya apa YA? Sudah tentulah hama sebenarnya yang sedang indah merayam di setiap inci tubuh badan anda. Kadang kala kalau anda ni sejenis yang kulit sensitif akan mula tumbuhnya jerawat dan bintik merah pada kulit muka mahu pun badan. Siapa selalu jadi macam ni?

Tukar cadar seminggu sekali kalau rajin lagi tiga hari sekali akan bertukar. Tapi masalah ini semua masih ada lagi. Pelik kan! tapi inilah yang berlaku pada kita sekeluarga. Tambahan pula, kalau ada anak-anak yang asma dan yang mempunyai masalah sinus. Bersin dan kurang sihat dengan alahan setiap hari akan berlaku pada diri mereka.

Anda di luar sana pasti pernah mengalami gatal-gatal badan atau tilam anda terasa berhabuk bila anda baring di atasnya. Jika ya, itu bermakna tilam anda sudah patut diservis atau dalam erti kata lain dibersihkan. Tilam yang jarang diservis akan menyebabkan anda mengalami gatal-gatal mata, asma, alergik dan macam-macam lagi.

Apa yang lagi merisaukan apabila anak anda mengadu badan mereka gatal akibat terkena jangkitan hama dan bakteria. Jadi untuk mengelakkan anda mengalami ke semua gejala itu, anda perlulah servis tilam anda. Sebaiknya anda perlu servis tilam anda setiap 4 bulan sekali. Namun, proses bersihkan tilam ini tidak sama dengan mencuci kain. IMPIANA tertarik dengan teknologi ini, iaitu teknologi daripada COWAY ada cara yang tersendiri untuk membersihkan tilam. Jadi IMPIANA ingin kongsikan dengan anda Perkhidmatan Penjagaan Tilam 7-Langkah Coway yang dilaksanakan oleh Juruteknik Penjagaan Rumah (Homecare Technicians).

Perkhidmatan Penjagaan Tilam 7-Langkah Coway 

1. Mengukur Tahap Kontaminasi

Sebelum juruteknik melakukan proses servis atau membersih, tahap habuk yang terdapat pada tilam tersebut akan diukur dahulu dengan menggunakan kertas penapis dan mikroskop. Ia untuk memudahkan juruteknik mengenal pasti tahap habuk atau kekotoran yang terdapat pada tilam tersebut.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

2. Membersihkan Rangka Katil

IKLAN

Selepas mengukur tahap habuk, juruteknik akan mengeluarkan tilam dari rangka katil dan mulakan proses pembersihan dengan vakum habuk yang terdapat di rangka katil dengan menggunakan berus vakum khas. Ia bertujuan untuk mengelakkan tilam yang telah di servis dari terkena habuk dan hama yang terdapat pada rangka katil.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

3. Mengelap Rangka Katil

Seterusnya, juruteknik akan mula mengelap di sekeliling bingkai katil dengan menggunakan kain atau tisu yang basah. Ia supaya tidak ada lagi kesan-kesan habuk atau hama yang tertinggal di sekeliling rangka katil.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

4. Membersihkan Bahagian Sisi Tilam

Selepas selesai mengelap bingkai katil, kini tiba masanya untuk membersihkan tilam pula. Ia dimulakan dengan memvakum segala habuk serta hama yang terdapat di sekeliling sisi tilam dengan menggunakan berus sisi.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

IKLAN

5. Melakukan Proses Pembersihan Tilam

Proses yang seterusnya ialah dengan membersihkan seluruh permukaan tilam di bahagian depan dan belakang dari habuk dan segala kotoran dengan menggunakan kuasa sedutan vakum yang kuat dan dilengkapi dengan penapis HEPA yang terdapat pada vakum tersebut.

 

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

6. Melakukan Semburan Penghapus Hama Habuk

Setelah melakukan segala proses vakum, proses semburan penghapus hama habuk pula dilakukan. Kebiasaannya semburan ini kami akan lakukan di permukaan depan serta permukaan belakang tilam. Ia bertujuan supaya habuk serta hama tidak dapat membiak di tilam anda supaya anda dapat berbaring di tilam anda dalam keadaan yang selesa.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

IKLAN

7. Melakukan Proses Pensterilan UV

Setelah ke semua proses di atas dilakukan, kini tiba masa untuk melakukan proses yang terakhir iaitu proses pensterilan UV. Untuk menghalang lagi pertumbuhan bakteria di tilam anda, juruteknik akan mensterilankan tilam anda dengan menggunakan lampu UV khas. Ia untuk memastikan tilam anda tidak terdapat sebarang kuman dan memastikan tilam anda dalam keadaan bersih.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

Dengan kepakaran para juruteknik penjagaan rumah Coway berserta peralatan canggih yang digunakan, anda tidak perlu risaukan lagi tentang tilam anda. Kini anda sudah boleh menggunakan tilam anda dengan selesa tanpa bimbang lagi tentang sebarang penyakit dan yang paling menyeronokkan ialah tilam anda kelihatan seperti baru dibeli walaupun sudah setahun anda menggunakannya. Demi untuk memastikan keselesaan anda sekeluarga, anda perlu sentiasa memastikan tilam anda diservis terutamanya oleh mereka yang pakar seperti Coway.

Tak Pernah Bersihkan Tilam? Jom Ikut 7 Cara IMPIANA

Jika anda ingin lihat bagaimana cara pembersihan tilam dari jenama COWAY ini boleh la KLIK di Link ini Testimonial Editor IMPIANA. Pengalaman daripada Editor IMPIANA sendiri untuk anda semua.

Mulakan pembersihan tilam anda sekarang. Kongsikan pengalaman anda bersama IMPIANA. Editor IMPIANA sendiri telah berkongsi pengalamannya sendiri dengan pembersihan tilam COWAY di rumahnya.

IMPIANA memang memilih COWAY sebagai jenama terbaik untuk teknologi pembersihan tilam kali ini.

Tunggu apa lagi hubungi pihak COWAY segera kalau nak kekal sihat dan nikmati tidur dengan nyenyak tanpa masalah tilam berhama dan bakteria atau dapatkan pelbagai info yang lebih banyak dan menarik.  KLIK di link yang di sediakan ini

Menariknya kali ini COWAY menawarkan diskaun untuk perkhidmatan pembersihan tilam. WOW! Dapatkan diskaun 40% untuk Perkhidmatan Penjagaan Tilam 7-Langkah Coway sekarang! (Tertakluk pada Terma dan Syarat)

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI