Bila bercakap pasal habuk ni naik geram kan. Mana tidaknya bersih beribu kali tapi tetap ada juga habuk ni, mana datang habuk ni ye? Tak akan tiap sejap sekali nak lap denga kain basah. Nyata sekali, habuk ini jika tidak dihindarkan daripada ruang kediaman membawa banyak masalah. Jadi ketahui bagaimana petua atau tip untuk membasmi habuk dan sekali gus mengelakkan rumah menjadi tempat habuk bersarang.

Cara Elak Rumah Berhabuk

1. Kurangkan peletakan hiasan atau peralatan yang boleh memerangkap habuk di dalam kediaman.

Bersih Beribu Kali Tapi Habuk Tetap Ada, Mana Datang Ye Bersih Beribu Kali Tapi Habuk Tetap Ada, Mana Datang Ye
2. Letakkan alas kaki. Satu di luar pintu dan satu lagi di dalam kediaman. Ini bertujuan untuk memerangkap habuk daripada di bawa masuk ke dalam kediaman.

IKLAN

Bersih Beribu Kali Tapi Habuk Tetap Ada, Mana Datang Ye
3. Guna blind dari kayu, metal atau plastik yang mudah dibersihkan berbanding kain.

Bersih Beribu Kali Tapi Habuk Tetap Ada, Mana Datang Ye
4. Penggunaan sofa jika materialnya daripada fabrik, pastikan mempunyai zip supaya sarung boleh ditukar dan dibasuh untuk mengelakkan habuk terus terperangkap.
5. Elakkan penggunaan softener semasa membasuh sarung sofa, alas meja dan langsir untuk mengelakkannya lebih memerangkap habuk.

IKLAN

Ada 3 Punca Rumah Senang Berhabuk

IKLAN
1. Penggunaan kipas

Memang benar, tujuan kipas digunakan untuk memberi rasa nyaman dan keselesaan. Pun begitu, kipas adalah perangkap habuk terhebat. Oleh itu, pastikan anda membersihkan kipas sekurang-kurangnya dua minggu sekali.

2. Jarak rumah terlalu hampir dengan jalan

Ini juga menjadi punca rumah lebih mudah terdedah dengan habuk. Apa yang perlu dilakukan pastikan pintu dan tingkap yang menghadap ke jalan ditutup sentiasa. Pun begitu, pastikan pintu atau tingkap di bahagian lain dibuka untuk aliran udara bersih masuk ke dalam ruang kediaman.

3. Dekat dengan kawasan pembinaan

Ini tidak dapat dinafikan, bila ada sahaja projek pembinaan baru berdekatan kediaman pasti memberi kesan. Biasanya jumlah habuk yang ‘singgah’ di dalam kediaman akan bertambah dua hingga tiga kali ganda daripada sebelum projek dijalankan.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI