Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah. Masalah Pandemik Covid 19 ini mungkin tidak akan berkesudahan, maka kita sendiri yang perlu ubah cara hidup kita agar lebih harmoni. IMPIANA kongsikan tip bagaimana untuk kurangkan tekanan bila berada di rumah dan sentiasa rasa seperti bercuti. Bukan tak boleh bercuti tapi kurangkan aktiviti di luar berbanding di rumah inilah yang digalakkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Memang bosan kalau tidak melakukan aktivi normal yang biasa kita lakukan. Tapi semuanya bergantung pada diri kita. Sayang keluarga dan nyawa anda jom cuba lakukan perkara mudah ini untuk kita semua rasa lebih selesa dan selamat sepanjang hari. Mulakan hari dengan gaya hidup sihat dan ceria. Dari rumah kita mampu jadikan kehidupan kita lebih ceria dan bahagia. Gelak tawa dengan keluarga tercinta seharuslah bermula dari rumah. Staycation di rumah!

Dekorasi rumah cukup penting untuk menghasilkan ruang dalaman kediaman indah bak rumah idaman mahupun tempat percutian idaman anda. Rumah adalah staycation paling indah jika anda tahu bagai mana caranya.

Tetapi ramai yang keliru dan sukar untuk merealisasikan impian ini kerana alasan yang menebal menjadi halangan. Acap kali kita mendengar kengkangan kewangan menjadi alasan utama dalam menghasilkan rumah impian.

Menghias rumah tidak perlu berbelanja besar jika anda bijak merancang kehendak dan kemahuan. Ya, benar memang nak buat apa pun mesti ada duit, tetapi anda boleh rancang dan berjimat untuk dapatkan apa yang diingini.

Jom cuba lakukan tip mudah ini untuk anda dan keluarga dapat feeling holiday sepanjang hari di rumah.

Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah

IKLAN

1. Pasang Difusser
Hmmmm… penting tau difusser ni, dah boleh dapatkan dekat mana-mana kedai dah kalau dengan harga yang berpatutan. Pasangkan dengan titisan bau menyenangkan atau bau pilihan anda. Biarkan haruman nyaman menyapa deria bau pemilik. Lantas anda akan terasa lebih tenang dan secara tidak langsung anda akan dapat menikmati rumah dan ruang dalam kediaman anda dengan lebih baik dan sempurna.

Untuk pembelian Difusser boleh KLIK di sini : Ultrasonic Wood Grain Cool Mist Humidifier / Diffuser Essential Oil Aromatherapy

Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah

2. Melukis
Bunyi macam tak kenakan, bagi yang menyukai aktiviti ini pasti tahu nikmatnya bila anda mula berkarya. Bagi yang belum pernah cuba dengan aktiviti melukis di rumah, apa kata cuba anda mulakan dengan melukis benda-benda mudah atau bermain dengan palet warna. Pasti terasa lain dari yang biasa. Lukisan tersebut boleh la dijadikan sebagai art piece dalam rumah anda.

IKLAN

Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah

3. Buat Sendiri DIY
Perkara ini memang IMPIANA galakkan kerana aktiviti DIY ini bukan sahaja mudah, jimat malah i mampu memberi peluang untuk kita dapatkan barang hiasan dan sebaginya dengan hasil ciptaan sendiri dan buatan sendiri.

Buat Sendiri yang boleh anda lakukan seperti ini: Lihat banyak lagi video menarik di IMPIANATV

IKLAN

Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah

4. Ubah susun Dekor
Ini perkara paling menyeronokkan, tidak perlu beli barang baru tapi boleh ubah susun atur dan tukar perhiasan lain dengan perhiasan yang mungkin sudah lama tidak digunakan agar mendapat nafas baru dalam sentuhan. Bijak merancang dan tahu apa yang diingini pasti berhasil. Ubah kedudukan perabot dengan kedudukan yang baru agar nampak lebih segar.

Tak Perlu Staycation, Ini Cara Mudah Untuk Self Healing Di Rumah

5. Aktiviti sukan santai
Lakukan aktiviti sukan santai seperti bermain pingpong, badminton dan sebaginya. Ini mampu membuatkan anda dan keluarga akan hilang rasa bosan duduk di rumah, kerana tidak sabar untuk melakukan aktiviti sukan seperti ini. Tambahkan elemen yang lebih seronok. ‘Siapa menang ada hadiah’, ‘Siapa kalah kene denda’ . Menarik bukan!

Tunggu apa lagi cuba la!

Artikel Berikut: Kembali Di Rumah? Teknik Jimat Tenaga Dan Penggunaan Air

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI