Bekas beras bukan boleh sebarang. Ianya perlu kedap untuk memastikan ia tahan lama dan terhindar dari ancaman terutamanya kutu beras. Sebab itu, ada istilah FIFO (first in, first out) bagi memastikan beras yang lama dihabiskan dahulu. Sedar keperluan ini, banyak jenama mengeluarkan bekas khas untuk menimpan beras dengan konsep FIFO ni. Tapi, harganya memang boleh tahan mahal.

Sebenarnya kalau tak ada bekas beras FIFO ni pun tak jadi masalah. Tapi, pastikan beberapa perkara ni anda lakukan:

1. Sediakan bekas keda udara
2. Elak air atau tangan basah ketika menggambil beras
3. Boleh letak bunga cengkih, daun limau purut atau cili kering dalam bekas beras
4. Pastikan beras lama di habiskan terlebih dahulu sebelum beras baru dimasukkan
5. Cuci beaks beras setiap kali beras baru dimasukkan

IKLAN

Baru-baru ni, tular pula bekas beras cantik yang secara tidak langsung boleh menajdi sebahagian dari dekor di dapur

IKLAN

Bekas beras nano siap ada tempat letak herba untuk elak seranggan kutu beras. Kalau nak beli bekas beras ni, boleh je klik link shopee ni https://invol.co/cl4kr45

IKLAN

Rekaan beaks beras ni macam periuk nasi. Memang cantik letak atas kabinet dapur tambahan warna nya pun menarik. Nak beli, boleh klik link shopee ni https://invol.co/cl4kr7y