Ketika berlaman dan bercucuk tanam secara kecil-kecilan di rumah, antara masalah utama yang sering timbul adalah serangan serangga atau makhluk perosak seperti kumbang dan juga ulat.

Jadi ramai yang menggunakan racun untuk menghapuskan atau menghalang kehadiran makhluk perosak tersebut. Namun begitu, penggunaan racun yang dibeli dalam pasaran ada kalanya mempunyai kandungan bahan kimia yang tidak dikawal selia dan mungkin berbahaya kepada kesihatan manusia.

Jadi apa kata anda praktikkan pula tip yang dikongsi oleh Ismail Che Din ini.

Tip guna paracetamol atasi pokok ‘sakit’

Suburkan Pokok ‘Sakit’ Dengan Paracetamol. Hasilnya Elok Berdaun Semula

Masalah daun dimakan ulat, daun berkerinting, buah selalu busuk itu petanda pokok ‘sakit’. Kalau dah sakit Paracetamol jawapannya. Ambil pil paracetamol sebarang jenama, belah 2 atau 4.

Tanam dekat dengan pokok yang sakit. Insya-Allah pokok akan sihat, daun pokok segar serta buah tak busuk lagi.

IKLAN

Justifikasinya, pokok akan menyerap bahan dari paracetamol dan menyebar ke seluruh jasad pokok, daun akan menjadi pahit. Waktu ini ulat serta serangga akan hindari pokok tersebut selama mana Paracetamol ada dalamnya.

Suburkan Pokok ‘Sakit’ Dengan Paracetamol. Hasilnya Elok Berdaun Semula

Boleh guna paracetamol sebarang jenama, paling baik yang dah tamat tempoh. Daripada buang lebih baik tanam pada pokok sakit.

Belah 2, bergantung pada saiz pokok.

IKLAN

Belah 4, tanam kiri dan kanan pokok.

Suburkan Pokok ‘Sakit’ Dengan Paracetamol. Hasilnya Elok Berdaun Semula

Tanam jauh sikit dari pangkal pokok. Bagi pokok dalam pasuan, 6″-9″ dari pangkal pokok. Lebih pun tiada masalah sebab dalam pasu.

IKLAN

Paracetamol akan terlarut secara perlahan, dan diambil pokok secara sikit sikit.

Tapi perlu diingat, setiap tanaman dan serangan serangga mungkin memerlukan pendekatan yang berbeza, jadi pastikan untuk memilih kaedah yang sesuai dengan jenis tanaman dan jenis serangga yang merosakkan pokok anda. Semoga tips ini membantu!

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI