Kantan atau bunga kantan adalah sejenis tanaman daripada keluarga halia yang selalu kita gunakan dalam masakan harian terutama dikalangan masyarakat melayu.

Disebabkan itu, ramai cuba menanam pokok ini di sekitar rumah. Namun, bukan mudah pokok kantan jika tidak dijaga dan diselenggara dengan betul memang ‘kedekut’ keluarkan bunga. Mungkin sebab itulah harganya pun tinggi dipasaran sehinggakan boleh mencecah sehingga RM3-RM8 sekuntum pada musim perayaan, RM1-RM2 pula di waktu biasa.

Tapi, Ibrisam Wosssali ada petua untuk pastikan bunga kantan cepat dan tak putus berbunga.

BACA JUGA: Tanam Kesum Guna Tapis Dan Besen, Tak Perlu Siram Pun Menjadi

Pokok kantan saya ni memang rajin berbunga. Tak pernah putus berbunga. Seawal umurnya hampir setahun lepas tanam dah belajar berbunga. Saya dapat tunjuk ajar dan petua menanam pokok kantan nie dari seorang rakan berkebun.

IKLAN

Tip Tanam Pokok Kantan

1. Mengikut pengalamannya nak tanam pokok kantan kena kawasan 100% kena cahaya matahari.
2. Sediakan lubang tanaman dengan tanah campuran baja organik. Biarkan seminggu lebih.
3. Selepas seminggu lebih dah boleh tanam rizom kantan ataupun anak pokok kantan yg dah ditanam dlm polybeg terlebih dahulu.
4. Selepas tanam, buat sungkupan di sekeliling perdu pokok. Bertujuan mengekalkan kelembapan tanah. Siram dua kali sehari.
5. Bila pokok dah besar sikit beri baja NPK hijau ataupun baja kopi.
6. Masa ni kena selalu tabur serbuk kulit telur. Serbuk kulit telur nie menjadi baja kepada pokok kantan.Pokok KANTAN Subur & Lebat Berbunga, Rahsianya Pada Kulit TelurPokok KANTAN Subur & Lebat Berbunga, Rahsianya Pada Kulit Telur

Alhamdulillah saya ikut caranya seperti yang di ajar. Setelah hampir setahun pokok kantan saya berbunga buat pertama kalinya. Dan sampai sekarang dah hampir 3 tahun pokok kantan saya tak pernah putus berbunga. Itulah rahsianya saya selalu tabur serbuk kulit telur dan beri baja NPK biru.

CARA HASILKAN DAN KEBAIKAN BAJA KULIT TELUR 

Tanah yang mempunyai pH yang rendah biasanya mengandungi kandungan kalsium yang rendah. Menaburkan kulit telur yang telah dihancurkan pada permukaan tanah tersebut akan meningkatkan kandungan pHnya tersebut. Ini sesuai bagi taman yang mempunyai tanah jenis berasid. Jadi, penambahan kulit telur akan bertindak sebagai suplemen yang akan menyuburkan tanaman.

IKLAN

Kaedah: Hancurkan kulit telur sehingga halus bagi mempercepatkan penyebaran kalsium kepada tanah. Taburkan secara sekata di sekitar tanaman ataupun digaulkan bersama bahan kompos.

Pokok KANTAN Subur & Lebat Berbunga, Rahsianya Pada Kulit Telur

IKLAN

Hasilnya memang pokok kantan tak putus berbunga. Selamat mencuba!

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI