Lada merah antara sayuran yang sering digunakan dalam masakan. Harga lada merah di pasaran boleh tahan mahal juga harganya. Jika suka berkebun boleh cuba tanam sendiri pokok lada merah di rumah. Ia lebih jimat dan puas hati hasilnya nanti. Rupanya nak semai lada merah untuk dijadikan benih pokok, pastikan pilih lada merah yang terbelah hujungnya.

Ini tip semai lada merah yang dikongsikan oleh Puan Suriani Sulaiman. Memang cantik pokoknya, lada pula subur, panjang-panjang dan bebas serangan ulat.

Hari ni saya nak share memilih lada merah yang sesuai dijadikan benih pokok.Pilih lada merah yang terbelah dihujungnya. Lepas keluarkan biji boleh terus semai di tempat semaian.

Semai Lada Merah SESUAI Dijadikan Benih Pokok, PILIH Yang Terbelah Hujungnya!

Semai guna medium kompos. Letak di tempat redup. Siram Pagi dan petang.Bila anak pokok dah keluarkan daun 4-5 helai bolehlah dipindahkan. Masa pindah sesuai waktu petang.

Saya guna baja kopi dan tinja ayam bergilir-gilir juga spray Foliar 2 in 1 (untuk subur dan anti serangga).

Medium topsoil campur kompos (1:1).Jika ada tanah sawit tabur keliling pokok.Tips pokok cepat subur tiap kali baja gemburkan tanah.

Semai Lada Merah SESUAI Dijadikan Benih Pokok, PILIH Yang Terbelah Hujungnya!

IKLAN

Info Ekstra!

Buah Cili Cantik Tanpa Serangan Ulat

Saya mula spray foliar dari pokok berbunga lagi dan waktu sekitar 6 petang sebab masa ni serangga aktif mencari makanan. Saya cairkan dos dan spray setiap hari sebab serangga datang hari-hari lebih-lebih lagi bila pokok dah berputik. Sukatan untuk pasu besar 1 sudu teh. Lepas tabur gemburkan sikit tanah.

Cara cairkan dos ambil 1 lekuk pati foliar campur dengan 1.5 liter air. Foliar boleh dibeli di kedai pertanian.

Jadual Pembajaan

Saya lakukan pembajaan secara bergilir. Minggu ni baja kopi minggu depan tinja ayam. Foliar 2 in 1 setiap hari spray waktu petang. Penting CAIRKAN dos elak pokok berlebihan baja. Nak tahu sukatan kita sesuai bila daun hijau.

IKLAN

Tabur tanah sawit pada pangkal pokok dan gemburkan tanah tiap kali baja. Siram pagi petang.

Semai Lada Merah SESUAI Dijadikan Benih Pokok, PILIH Yang Terbelah Hujungnya!

Baca Lagi Di Sini:Tanam Lada Solok Tepi Rumah Je, Buah Lebat Siap Boleh Berniaga
Mesti Baca:Cara Elak Serangan Serangga dan Kulat Untuk Pokok Cili Guna Baja Organik Ini
Artikel Menarik:Panduan Lengkap Tanam Kelapa Hibrid MATAG Untuk Hasil Yang Lumayan

IKLAN

IMPIANA:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jika nak tanam lada merah boleh cuba semai ikut tip yang dikongsikan ini. Pastikan pilih lada yang terbelah hujungnya barulah sesuai dijadikan benih pokok.

Sumber: Suriani Sulaiman

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI