Salah! Ini Baru Betul Caranya. Cara Penyimpanan Makanan Yang Sepatutnya Dilakukan

Kalau di rumah kan, anda selalu akan simpan makanan anda bagaimana? Adakah anda biarkan sahaja atau simpan dengan cara elok? Jikalau anda biarkan sahaja, maka ketahuilah bahawa makanan anda tidak akan bertahan lama dan tidak selamat. Jadi, mari sini saya ajarkan cara penjagaan makanan yang bagus.

 

Pengawalan, kita mesti kena tahu tentang 3 P yang penting iaitu, Penyejukan, Pembekuan, Penyimpanan pada suhu bilik. Apabila sudah kenali 3 P ini, barulah kita ke langkah untuk mengetahui cara penyimpanan yang bagus.

Cara yang pertama, sebaik-baiknya simpan makanan yang telah dimasak dengan benda yang bertutup supaya makanan tersebut tidak kekeringan. Seterusnya, kita kena ingat, makanan yang mentah, masih ada bakteria. Jadi, sebaiknya asingkan makanan mentah dan makanan sudah dimasak, asing dan jauh sesama sendiri. Sama juga dengan makanan mentah yang kita yakin akan tumpah walaupun dalam bekas kerana kalau ia tertumpah, dapat merosakkan makanan lain. Selain itu, pastikan sayur-sayuran yang disimpan dalam plastik, ada lubang-lubang kerana ia dapat mengurangkan kehilangan air dan peredaraan udara. Oh ya! Digalakkan simpan sayur-sayuran dan buah-buahan di bahagian bawah peti sejuk supaya ia dapat mencegah ia rosak dari pembekuan.

Salah! Ini Baru Betul Caranya. Cara Penyimpanan Makanan Yang Sepatutnya Dilakukan

IKLAN

Jadi, yang tadi anda baru sahaja baca adalah perkara yang perlu. Bagaimana dengan jangan dibuat? Untuk yang jangan dibuat untuk penjagaan makanan adalah:

 

Menyimpan makanan dalam tin yang telah dibuka dalam peti sejuk.

IKLAN

Ini adalah untuk mencegah kandungannya akan bertindak balas dengan logam tin tersebut apabila terdedah ke udara).

 

Simpan makanan panas dalam peti sejuk.

IKLAN

Ini kerana untuk menghalang pertambahan kelembapan dan mengekalkan suhu di dalam peti sejuk. Bila lembap, boleh menjadikan nasi itu basi.

Salah! Ini Baru Betul Caranya. Cara Penyimpanan Makanan Yang Sepatutnya Dilakukan

Jadi, itu sahaja tips tentang penjagaan penyimpanan makanan yang dapat saya cerita. Anda yang di rumah itu, jikalau ada melakukan kesalahan di atas, jangan ulangi ya lagi.

Sumber: MyHealth (http://www.myhealth.gov.my/panduan-untuk-menyimpan-makanan-dengan-selamat/)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI