Anak bila mencecah usia 7 tahun, wajib di asingkan tidur. Sedar akan kepentinggan tersebut, ada ibu bapa telah mendidik anak mereka tidur di bilik sendiri lebih awal. Ada yang seusia seathun telah dididik untuk tidur di bilik sendiri sebelum terlambat dan susah bila meningkat usia.

Jadi, apa yang perlu anda lakukan bagi memastikan si cilik tidur di di bilik sendiri? Persoalan ini turut diaju pengikut Facebook Public Health Malaysia.5 Teknik Mudah Dari Pakar Untuk Ajar Anaka Tidur Bilik Sendiri

Berikut, ini 5 teknik yang dicadangkan oleh Public Health Malaysia untuk mendidik anak anda tidru dibilik sendiri:

1) Bincang. Jangan paksa. Berunding dengan anak akan memberikan kesan positif untuk jangka masa panjang.

IKLAN

2) Bilik mereka, tanggungjawab mereka. Berikan mereka sebahagian tanggungjawab untuk merancang dan penyediaan bilik tidur mereka. Ini akan mendidik anak untuk merasakan bilik mereka adalah milik mereka.

3) Eksperimen suasana. Tiada satu keadaan bilik yang sesuai untuk semua anak-anak. Cuba eksperimen dengan keadaan-keadaan tertentu selepas berbincang dengan anak.

IKLAN

Salah satu cara untuk menarik perhatian anak-anak tidur bilik sendiri, sediakan dekor mengikut pilihan mereka. Salah satu cara paling mudah, sediakan cadar katil yang bertema. Tak mahal pun cadar corak karton ni RM 25.90 sahaja di https://invol.co/cl13ngb5 Teknik Mudah Dari Pakar Untuk Ajar Anaka Tidur Bilik Sendiri5 Teknik Mudah Dari Pakar Untuk Ajar Anaka Tidur Bilik Sendiri

4) Berikan mereka privasi. Ketuk pintu dan minta izin setiap kali ingin masuk ke bilik mereka. Hormati privasi mereka. Mereka akan hormati privasi kita.

IKLAN

5) Ganjaran dan pujian. Ini akan memberikan mereka motivasi dan semangat untuk terus tidur di bilik mereka.

"Sangat berkesan. Teruja saya dan suami. Ambil masa dua hari saja. Anak-anak saya dah pandai tidur di bilik…

Posted by Public Health Malaysia on Saturday, 5 September 2020

 

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI