Masih ingat akan filem ‘Crazy Rich Asians’? Henry Golding yang menjadi kegilaan saat itu. Sebalik itu rumah yang menjadi pengambaran filem tersebut terletak di Country Heights, Damansara.

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

Bukan jalan cerita sahaja yang membuatkan penonton mengilai pelakon dalam filem ‘Crazy Rich Asians’. Tetapi lokasi pengambaran serta kemewahan kediaman yang penuh dengan nilai estetika yang cukup tinggi membuatkan ramai tertanya di manakah terletaknya lokasi rumah yang dipaparkan.

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

IMPIANA juga teruja melihat kediaman yang diberi nama Be-Landa ini yang membuka mata jauh dari sentuhan kediaman kebanyakan selama ini. Lokasi kediaman ini sudah cukup mengatakan rumah ini adalah sebuah rumah agam yang cukup eksklusif.

Binaan rumah di cerun 34 darjah yang dramatik menghadap hutan simpan, rumah Be-landa adalah latihan untuk “berkawan” dan bukannya “menakluki” rupa bumi. Titik permulaan adalah untuk menetapkan jumlah minimum tanah rata yang diperlukan untuk rumah itu berfungsi.

IKLAN

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

Arkitek dan kontraktor dalam menjayakan kediaman ini menarik garis untuk dinding penahan untuk memasukkan kawasan rata bagi meletakkan kenderaan, pintu masuk utama yang bersebelahan dengan ruang dapur pada aras yang sama

Keseluruhan ruang yang digabungkan menjadi tiga Pavilion dengan pelbagai hubungan dengan dinding datum; Pavilion 1 sepenuhnya “di atas tanah” di dalam kawasan tanah rata; Pavilion ke-2 terletak separuh di atas tanah, dan separuh tergantung di atas cerun di atas tiang; dan akhirnya Pavilion Ke-3 sepenuhnya berlegar di atas cerun pada pilotis yang diakses melalui jambatan kaca.

Bukan calang-calang arkitek yang berjaya merialisasikan kediaman Be-Landa ini.

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

IKLAN

Apabila masuk, terdapat unsur kejutan apabila rumah itu terbentang. Ruang Legar menampilkan pemandangan tinggi terus ke hutan simpan merentasi lembah, dibingkai oleh Pavilion ke-2 & ke-3.

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

Ruang tamu tepi kolam paling rendah digunakan sewaktu pengambaran tersebut di tempat di mana para wanita berkumpul untuk belajar Alkitab dan minum teh.

Secara keseluruhan di seluruh rumah, hubungan antara ruang dialami secara menegak dan bukan secara mendatar, dengan jumlah tujuh tangga mengikat ruang bersama. Walaupun berada di tingkat paling rendah di rumah, kawasan kolam mengekalkan rasa terapung karana berada di atas lapan meter di atas kontur yang tidak tersentuh di bawah, dengan pemandangan puncak pohon dan angin hutan yang lapang, platform untuk menikmati kawasan tropika yang terbaik.

IKLAN

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Terletak Di Country Heights, Damansara

Menarik bukan kediaman ini. Pastinya anda terngaga melihat sentuhan kediaman ini.

Arkitek: 29 Design

Keluasan Rumah : 8000 kaki persegi

Gambar asal: Lin Ho

Artikel: Sebelum~Selepas: Semi-D Agam Di Cyberjaya Yang Di Rancang Dengan Baik Ini Hasilnya

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI