Setelah menghabiskan lebih banyak masa di rumah sepanjang wabak ini, banyak rakyat Malaysia didorong untuk berkebun dan mengasah bakat dalam bercucuk tanam. Ini bukan hanya trend baru-baru ini, kerana adegan berkebun dan hortikultur di rumah telah terus berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sama ada tanaman estetik atau sayur-sayuran yang boleh dimakan, lebih ramai rakyat Malaysia telah menyedari pentingnya tanaman di tempat tinggal mereka.
Oleh kerana minat yang semakin meningkat ini, Plantonic yang berpangkalan di Singapura telah melancarkan produk revolusinya di Malaysia untuk kepentingan tukang kebun dan juga mempunya tanaman. Plantonic adalah baja organik 4 dalam 1 pertama di dunia yang direka tidak beracun. Selain bertindak sebagai penyegar baja dan tanah, produk ini juga berfungsi sebagai penghalau perosak secara semula jadi, mencegah jangkitan kulat dan meningkatkan imuniti tanaman.
Dengan slogan: “Rawat Alam Dengan Alam Semula jadi”, Plantonic hanya menggunakan bahan-bahan semula jadi yang membantu memberi khasiat tanaman, mengelakkan penggunaan bahan kimia beracun yang terdapat dalam produk baja biasa. Ini menjadikannya selamat untuk sayur-sayuran yang boleh dimakan, dan juga selamat untuk kanak-kanak dan haiwan.
Rawat Tanaman Dengan Bahan Organik, Semudah Plantonic
Eric Tan, CEO and Founder of Plantonic
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Plantonic, Eric Tan mengatakan bahawa beliau mendapat inspirasi untuk membuat produk tersebut setelah bercakap dengan petani di negara-negara seperti Vietnam, Thailand, Indonesia, China dan Romania. Melalui pemerhatian dan perbincangannya dengan petani ini, Eric mendapati bahawa banyak dari mereka memiliki formula rahsia mereka sendiri untuk menjaga tanaman agar tetap sihat, diturunkan dari generasi ke generasi.
“Saya memutuskan untuk menggabungkan pengetahuan ini dari petani dengan prinsip Ayurveda untuk mengembangkan Plantonic, untuk membuat produk yang menghindari penggunaan bahan kimia berbahaya. Bahan-bahan semula jadi ini telah digunakan selama berabad-abad oleh orang-orang di seluruh dunia untuk mempromosikan penyembuhan – dan saya percaya tumbuh-tumbuhan dan tanaman adalah seperti makhluk hidup juga, yang memerlukan penjajgaan yang rapi dan baik dari alam semesta, ”tambah Tan.
Bahan utama produk termasuk:
Shilajit: Bahan yang terbentuk dari penguraian tanaman yang biasanya dijumpai di pergunungan Himalaya, shilajit sering digunakan dalam pengobatan Ayurveda dan mengandung sifat antibakteria semula jadi.
Rumpai laut: Kaya dengan nutrien seperti magnesium, kalium, zink, besi, dan nitrogen, rumput laut terbukti dapat merangsang pertumbuhan tanaman
Akar Ginseng: Ciri umum dalam perubatan tradisional, akar ginseng juga membantu meningkatkan sistem imun tanaman
Pengupas buah: Terdiri dari nutrien-nutrien tanah yang menghidupkan semula seperti potasium, kalsium, fosforus, dan natrium, kulit buah bertindak sebagai baja semula jadi yang berkesan
Ekstrak biji: Dengan sebatian antimikroba, ekstrak ini membantu tanaman menangkis jangkitan
Daun teh: Asid tanik yang terdapat dalam daun teh membantu meningkatkan kualiti tanah
Disediakan dalam botol penyembur serbaguna, Plantonic juga merupakan cara mudah untuk memastikan tanaman menerima semua nutrien yang diperlukan untuk tumbuh dengan baik. Dengan spritz yang sihat seminggu sekali untuk tanaman rumah yang lebih kecil, dan dua kali seminggu untuk tanaman yang lebih besar, produk ini memberi pengguna kaedah mudah mengurus kebun rumah mereka. Pembungkusan produk ini seterusnya memungkinkan penyimpanan penjimatan ruang – kebaikan bagi penghuni pangsapuri yang mempunyai ruang simpanan minimum di kediaman mereka.
Rawat Tanaman Dengan Bahan Organik, Semudah Plantonic
(Kiri atas) Inch Lim, pereka landskap pemenang anugerah; (kanan atas) Davina Goh, penyokong dan penggiat gaya hidup berasaskan tumbuhan; (kiri bawah) Melissa Tan, penyokong model dan kelestarian; dan (kanan bawah) Eric Tan, CEO dan Pengasas Plantonic pada sesi pelancaran media maya Plantonic baru-baru ini di Malaysia
Untuk menandakan kedatangannya di Malaysia, Plantonic menyumbangkan botol Plantonic ke Tropical Spice Garden (TSG) di Pulau Pinang. “TSG, adalah ciri khas pergerakan hortikultur tempatan yang unik dan penting. Amalan lestari TSG menyuarakan komitmen Plantonic terhadap alam, jadi kami lebih senang menyokongnya, “kata Tan mengenai sumbangan itu.
Terletak di Teluk Bahang, TSG adalah hutan sekunder seluas 8 hektar yang menampung lebih dari 500 jenis flora dan fauna. Taman ini adalah salah satu tempat pelancongan eko pertama di Pulau Pinang, dan berfungsi sebagai muzium keanekaragaman hayati bagi pengunjung tempatan dan antarabangsa.
Pereka landskap Malaysia yang memenangi anugerah, Inch Lim, lelaki yang merancang TSG, memuji sumbangan itu. Bercakap pada pelancaran media Plantonic baru-baru ini, Lim menambah, “Saya lebih senang menyambut Plantonic ke Malaysia. Dengan pendekatan semula jadi dan eko-sedar syarikat untuk mengusahakan tanaman, saya percaya bahawa ia akan menjadi tambahan yang baik untuk pemandangan hortikultur Malaysia. “
Penceramah tetamu lain di pelancaran maya, model dan penyokong kelestarian Melissa Tan menekankan pentingnya membuat pilihan hijau dapat diakses oleh khalayak yang lebih luas. Dia menambahkan, “Baja kimia menyebabkan banyak bahaya alam sekitar dan merosakkan tanah. Kita harus mengeluarkannya dari persamaan dan kembali kepada penyelesaian semula jadi. “
Turut hadir dalam pelancaran tersebut adalah penyokong gaya hidup hijau dan pelakon Davina Goh, yang berkongsi pendapatnya. “Sebagai pelajar Diploma Penyembuhan Diet, penting bagi saya bahawa semua produk yang saya gunakan tidak beracun, terutama pada sayur-sayuran dan produk segar saya yang lain. Saya rasa kenyataan bahawa sangat mudah digunakan menjadikannya produk yang bagus untuk mereka yang baru berkebun seperti saya, ”katanya.
Dalam 1 hingga 2 tahun ke depan, Plantonic ingin memperluas kehadirannya di Eropah, Thailand, Indonesia, China, dan Amerika Syarikat. Plantonic akan tersedia di Hong Kong pada bulan September 2021.
Plantonic kini boleh didapati di Malaysia di platform e-dagang seperti Shopee (www.shopee.com.my/plantonic.os) dan Lazada (www.lazada.com.my/shop/plantonic). Peminat berkebun rumah yang gemar juga harus memerhatikan jenama 9.9 yang akan datang. promosi di platform ini.
Untuk maklumat lebih lanjut, lawati www.plantonic.sg.
Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI