Inspirasi rumah ini dari dua orang Arkitek iaitu Arkitek Kenny dan Arkitek Sin yang bekerja di London. Mereka merancang rumah keluarga.
Sepanjang karier mereka, mereka masing-masing bekerja untuk Arup Associates dan PRP Architects. Karya-karya mereka sering memberi penekanan pada volume dan ekspresi spaecial, yang tercermin dalam rumah Meru yang seperti gudang ini.
Ketika projek pertama mereka ini bermula, ia perlukan usaha besar untuk mendapatkan kontraktor membuat perincian seperti yang diharapkan. Perjalanan pergi dan balik bukanlah penyelesaian yang ideal. Setelah tinggal di UK selama 15 tahun, kedua-duanya tinggal di Malaysia, pembinaannya dilakukan pada tahun 2013 dan siap pada tahun 2017.
Rumah ini telah dirancang dengan menggunakan reka bentuk pasif dengan pendekatan tenaga yang efisien. Orientasi bangunan, arah angin yang berlaku dengan corak musim monsun tropika sedang dipertimbangkan. Penangkap angin digunakan untuk menyejukkan bahagian dalam rumah, dikombinasikan dengan dua halaman cukup sempurna, sebagai strategi pengalih udaraan dan pergerakan haba panas secara keseluruhan.
DCIM100MEDIADJI_0062.JPG

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Udara panas ditarik ke atas kerana kecerunan suhu, dibantu oleh angin yang mengalir melewati penangkap, mewujudkan kesan timbunan melalui permainan volumetrik. Aliran udara yang lebih besar ditingkatkan dengan louver ventilasi silang pada pelbagai tahap ketinggian. Beranda, balkoni dan sirip menegak yang tersembunyi merupakan elemen penting dalam reka bentuk pasif.
Beranda terletak di sekitar kawasan rumah. Ia membentuk elemen penyaring rumah dari terik matahari, serta ribut hujan tropika. Keluarga dapat menghargai kebun mereka dan menikmati kehidupan luar di mana mungkin. Terdapat sistem tadahan air hujan di lokasi di mana air hujan dikumpulkan dan disimpan di dalam tangki konkrit bawah tanah, sehingga air tetap sejuk di bawah tanah. Walaupun tidak biasa di Malaysia, dinding rongga bata berganda digunakan untuk semua dinding luaran. Dinding rongga membantu mengurangkan pendedahan kenaikan haba yang berlebihan serta menjaga keselesaan iklim dalaman.
Kredit:
  • Architects: A3 PROJECTS
  • Photographs: Lawrence Choo, Michael Khong