Sentul Works terletak di kawasan taman Sentul yang diperluas di Sentul West, Kuala Lumpur, Malaysia di mana kompleks rel Federated Malay States Railway (“FMSR”) didirikan pada tahun 1904. Bangunan kolonial yang berusia seabad ini dulu merupakan markas untuk FMSR di bawah pemerintahan Inggeris.

Selama bertahun-tahun, bangunan kolonial ini dengan fasad kolonial batu bata dan konkritnya yang tersendiri menonjol berdiri sebagai fasad berongga di tengah-tengah kanopi pokok-pokok tua taman yang besar sehingga YTL Land Design Group menerajui pemulihannya untuk mewujudkan suasana yang unik untuk sebuah yang serasi penggunaan baru sebagai bangunan pejabat moden.

Maklumat ringkas kepada arkitek adalah untuk memastikan bahawa penyesuaian bangunan tidak menyimpang secara material dari seni bina asal bangunan. Yang “baru” tidak boleh mengatasi yang “lama” seperti idealnya, kedua-dua elemen harus wujud bersama untuk mengekspresikan estetika segar pada usia dan warisan bangunan.

 

IKLAN

Susun atur asal Sentul Works terdiri daripada 2 ruang utama yang dipisahkan oleh lorong dua tingkat pusat. Sesuai dengan simetri dalaman bangunan, ruang pejabat pelan bebas baru yang diapit di lorong asal kini berfungsi sebagai atrium ditengah dua ruang ini.

Jambatan di tingkat pertama menghubungkan plat lantai pejabat di kedua-dua belah pihak. Sambungan visual terjalin antara penyewa di tingkat bawah dan tingkat pertama dalam persekitaran kerja tanpa kompromi terhadap privasi. Bahagian dalam pejabat dirancang sebagai pelan percuma yang fleksibel, memberikan penyesuaian maksimum kepada penyewa mengikut keperluan kerja mereka.

IKLAN

Lantai kedua dan ketiga yang baru membentuk masa baru yang meningkat dari bentuk kolonial yang megah di pangkalan. Tiang keluli dan struktur balok yang menyokong papak lantai baru yang ditinggikan dengan ringan dari tanah disatukan dengan baik namun berstruktur bebas dari struktur kolonial. Ini, pada masa yang sama, membawa cabaran seni bina untuk mewujudkan hubungan antara lama dan baru. Jisim baru dibuat masuk dari blok kolonial utama di bawah ini sebagai kaedah untuk mengekalkan skala dan kehadiran yang lama.

Ini adalah sedikit sebanyak tentang perincian yang boleh dinyatakan sebalik binaa Sentul Works ini kemasan tingkap dan susunan batu bata merah ini cukup menyempurnakan perwatakan rekaan ini.

IKLAN

Sebilangan balkoni dan tingkap teluk ditambahkan secara strategik ke beberapa bukaan antara grid yang mengunjurkan ke arah bengkel kereta api bersejarah di utara, taman yang subur di sebelah barat, galeri penjualan Tanah YTL di barat daya dan ikon yang melambung tinggi menara The Fennel by YTL Land ke arah timur. Balkoni dan tingkap keluar menimbulkan kejutan dan menyumbang kepada pengabstrakan keseluruhan lapisan atas dengan bahasa formal seni bina kolonial di bawah.

Sejuk mata memandang bangunan yang dikelilingi tumbuhan hijau menutupi kawasan ini membuatkan ia tampak lebih redup dan nyaman sentiasa.