Adakah Pembersih Udara Perlu dalam Melindungi Rumah Kita Terhadap COVID-19?

Seluruh dunia meruntun dengan Pendamic Covid 19, kini fasa seterusnya melanda. Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO) dilaksanakan kembali ke beberapa kawasan di Malaysia kerana lonjakan mendadak kes COVID-19 dan kawasan tertentu di negara ini sudah berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO), orang mencari lebih banyak kaedah untuk melindungi diri dan juga keluarga mereka. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menyebut bahawa COVID-19 mungkin tidak akan hilang dan sejak itu, penjualan item tertentu, seperti pembersih udara juga meroket. Namun, apakah sistem pembersihan udara efektif dalam memerangi virus, atau hanya alat lain yang memberikan rasa selesa?

PerfectLifes, yang diasaskan oleh bekas perunding bangunan Dean Liew pada tahun 2007, adalah salah satu pengeluar utama pembersih kelas perubatan dan sistem pembersihan udara di Malaysia.

Memilih Sistem Pembersihan Udara Terbaik untuk Rumah Anda

Pembersih udara terbaik adalah yang sesuai dengan tujuan anda membelinya. Contohnya jika anda atau ahli keluarga anda ingin memperbaiki kesalahpahaman mengenai penggunaan pembersih udara dan mempunyai beberapa petua bagi mereka yang ingin meningkatkan kualiti udara dalaman mereka untuk kualiti hidup yang lebih baik.

IKLAN

Kepentingan Penapis

Selain dari fungsi utamanya iaitu membersihkan dan membersihkan udara, tidak semua pembersih udara adalah sama. Bergantung pada penapis yang terdapat di mesin, beberapa pembersih udara mungkin lebih baik menyekat bahan cemar berbanding yang lain.

Pembersih udara yang baik harus mempunyai pra-penapis, yang merupakan barisan pertahanan pertama dan memerangkap zarah dan bahan pencemar debu yang lebih besar di udara; penapis Udara Partikulat Berkecekapan Tinggi (HEPA) yang baik yang dapat memerangkap sekurang-kurangnya 99.97% zarah sekecil 0.3 mikron; dan penapis Karbon yang meneutralkan dan menghilangkan bau busuk di udara menggunakan proses yang disebut “penjerapan” (apabila zarah-zarah dalam gas / udara tersimpan ke bahan padat, misalnya ketika molekul air di udara diserap oleh gel silika).

Semua penapis ini, digunakan bersama, akan menghasilkan sistem pembersihan udara yang baik dengan kemampuan untuk menyekat bakteria, debu, debunga dan bau busuk, menjadikannya berkesan untuk membersihkan dan membersihkan udara dalaman. Gagasan bahawa pembersih udara dapat melindungi anda dari COVID-19 namun, tidak tepat, kerana ukuran virus yang sangat kecil (virus COVID-19 adalah sekitar 0.065-0.125 mikron, bahkan pembersih udara yang paling kuat akan berjuang untuk mengeluarkannya dari udara. Walaupun pembersih udara berjaya menangkapnya, ia mungkin akan bertahan untuk beberapa waktu.

IKLAN

Ini bagaimanapun tidak mengubah hakikat bahawa sistem pembersihan udara yang baik akan membawa berjuta-juta faedah lain, terutama bagi mereka yang mengalami masalah pernafasan, pesakit asma, mereka yang mengalami alahan, dan untuk rumah dengan bayi dan haiwan peliharaan kerana pencetus kemungkinan besar ditangkap oleh penapis.
Tempatkan habuk / debunga, kemudian pastikan untuk mendapatkan yang boleh memerangkap dan menangkap bahan cemar ini di udara.

Sebenarnya, ia juga berbahaya kerana pelembap udara berfungsi dengan mengeluarkan kabus sejuk, dan anda mungkin berisiko menyebabkan bahan cemar terperangkap dilepaskan oleh bahagian mesin yang melembapkan.

IKLAN

Dean juga menasihatkan mendapatkan pembersih udara yang tidak mempunyai fungsi gabungan. Seseorang mungkin berfikir untuk mendapatkan alat pembersih udara 2-dalam-1, digabungkan dengan pelembap udara dapat menjimatkan sejumlah wang, tetapi lebih kerap ia tidak berlaku kerana beberapa mesin 2-dalam-1 ini lebih mahal.

Sebilangan mungkin berpendapat bahawa ia menjimatkan ruang kerana anda hanya perlu mempunyai ruang untuk satu perkakas dan bukan dua, tetapi mesin 2-dalam-1 tidak begitu efektif dalam menjalankan tugasnya, baik sebagai pembersih udara atau pelembap udara.

Pada penghujung hari, terdapat banyak alat pembersih udara di pasar, dan anda mungkin boleh mendapatkan yang murah dari kedai dolar dan pelbagai kedai, tetapi tidak ada jaminan keberkesanan dan kualiti. Sebagai mesin yang diharapkan dapat meningkatkan kualiti hidup anda, pertimbangkan untuk membelanjakan lebih banyak untuk mendapatkan mesin dari pengeluar terkenal dengan pengalaman di pasaran. Pertimbangkan juga perkhidmatan purna jual kerana anda perlu menukar penapis setelah jangka waktu yang ditetapkan.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI