Nippon Paint and MIPFM #RuangSelamat Initiative CSR_Photo 1

Nippon Paint memberikan lebih dari 600 liter cat anti-virus dan anti-bakteria kepada institut Pengurusan Harta dan fasiliti Malaysia

Siapa yang tidak kenal dengan cat berjenama Nippon, pembekal nombor satu di Malaysia, Nippon Paint Malaysia (“Nippon Paint”) mengedarkan 600 liter inovasi pelapisan terbarunya, Nippon Paint VirusGuard, kepada 42 agensi pengurusan hartanah di Malaysia sebagai sebahagian daripada syarikat korporat usaha tanggungjawab sosial (CSR) dalam menjaga kesihatan dan kesejahteraan barisan hadapan Malaysia. Inisiatif #RuangSelamat ini dilancarkan dengan kerjasama Institut Pengurus Harta dan Kemudahan Malaysia (‘MIPFM’), semasa Mesyuarat Agung Tahunan ke-9.

Dilancarkan bulan lalu, Nippon Paint VirusGuard diuji terhadap Human Coronavirus, ATCC VR-740, strain 229E oleh Analytical Lab Group dan menggunakan Silver Ion Technology yang menunjukkan pengurangan 99.9% dalam titer virus apabila terkena virus pada cat filem. Coronavirus manusia (strain 229E) adalah strain coronavirus pertama yang dikenal pasti dalam keluarga virus, yang berkaitan dengan gejala selesema biasa dan jangkitan saluran pernafasan. Selain itu, Nippon Paint VirusGuard juga berkesan dalam mengurangkan pertumbuhan virus dan bakteria seperti penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD), influenza A (H1N1), Escherichia coli dan Staphylococcus aureus.

Sebagai penyelesaian lapisan mesra alam, penggunaan Teknologi Ion Perak oleh Nippon Paint VirusGuard berkesan dalam mencegah penyebaran virus dan bakteria melalui pendekatan tiga langkah:

· Penyahaktifan fungsi virus dan bakteria

IKLAN

· Mengurangkan keupayaannya untuk membiak dan membiak

· Menghalang pertumbuhannya yang akhirnya menyebabkan kematian bakteria dan virus

IKLAN

“Sumbangan oleh Nippon Paint Malaysia benar-benar tepat pada masanya, kerana pengurus harta tanah dan barisan hadapan keselamatan kami tetap berdaya tahan, bekerja tanpa lelah sepanjang fasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang berbeza. Nippon Paint VirusGuard akan menjadi perlindungan tambahan untuk melindungi pejabat pengurusan dan rumah pengawal mereka yang secara beransur-ansur mempunyai trafik yang tinggi. Kami memang berbesar hati untuk bekerjasama dengan Nippon Paint Malaysia dan menghargai komitmen mereka dalam menyokong industri harta tanah, ”kata Sr Haji Adzman Shah Mohd Ariffin, Presiden Institut Pengurus Harta dan Kemudahan Malaysia (MIPFM).

Sejak pelaksanaan Perintah Kontrol Pergerakan Bersyarat (‘CMCO’) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (‘RMCO’) masing-masing pada 4 Mei dan 10 Jun, kebanyakan perniagaan dan organisasi telah kembali beroperasi, sambil mematuhi langkah keselamatan dan Prosedur Operasi Standard wajib (SOP) seperti yang dinasihatkan oleh kerajaan Malaysia. Walaupun jumlah kes aktif telah berkurang, pertempuran COVID-19 masih belum selesai.

IKLAN

Ruang komersil dan juga isi rumah perlu kerap dibersihkan, sambil menjaga tahap kesegaran dalaman yang berventilasi dan baik. Permukaan sentuhan tinggi adalah kawasan di mana terdapat risiko tinggi agen berjangkit termasuk virus dan bakteria. Oleh itu, permukaan sentuhan tinggi perlu menjadi keutamaan untuk pembersihan yang kerap. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), permukaan sentuhan tinggi merangkumi meja, tombol pintu, suis lampu, meja, pemegang, meja, telefon, papan kekunci, tandas, keran, sink dan banyak lagi.1

“Dengan pandemi COVID-19 yang ada sekarang, Nippon Paint menyedari pentingnya menjaga persekitaran yang selamat dan sihat. Oleh itu, kami yakin bahawa inovasi VirusGuard akan memberi manfaat kepada rakan kongsi kami dalam industri harta tanah dengan menjaga keselamatan kawasan umum, kerana kami terus menjalani kehisupan normal baru. Dan kerana dinding membentuk permukaan terbesar dalam ruang yang ditentukan, VirusGuard akan menjadi salah satu faktor pengurangan terhadap virus dan bakteria, sambil mengekalkan amalan kebersihan penting yang lain, ”kata Encik Matt Wong Say Peng, Pengurus Jualan Kanan Nippon Paint Malaysia.

Kerjasama dengan MIPFM adalah salah satu usaha dan komitmen berterusan Nippon Paint sejajar dengan perjalanan kesejahteraan syarikat selama hampir dua dekad. Nippon Paint adalah syarikat pelapis pertama yang memperkenalkan cat tanpa bau pertama di Malaysia, dan sejak itu melancarkan pelbagai penyelesaian dan perkongsian inovatif seperti Green Choice Series, Child Wellness Range dan Indoor Wellness Range, bekerjasama rapat dengan rakan strategik dan persatuan nasional untuk melangkah lebih jauh mendidik rakyat Malaysia tentang pentingnya ruang dalaman yang sihat.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI