Se

Mesti ramai yang akan memulakan perjalan peluang ke kampung untuk beraya hari ni. Tapi, berhati-hati dalam berseronok. Khuatir nanti, dah sampai kampung baru teringat rumah tak dikunci rapi. Nanti mula lah tak senang duduk beraya apabila kediaman yang ditinggalkan berada dalam keadaan yang tidak selamat.

Jadi, pastikan sebelum anda memulakan perjalanan, pastikan anda buat 10 perkara ni:

1) Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan baik supaya tidak mudah dipecah atau diumpil.

Baca juga: Elak Pisang Dicuri, Tak Perlu Keluar Modal Pasanag Pagar Cuba Amal Ni

2) Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah.

IKLAN

3) Jika ada “auto timer” lampu. Pastikan lampu di sekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi setiap hari.

4) Pastikan alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik jika ada.

5) Jangan biarkan binatang peliharaan kebuluran semasa bercuti.

IKLAN
Pastikan 8 Langkah Keselamatan Ini Telah Dilakukan Sebelum Pulang Beraya
felice-wolke-p-JX5Xk7Zoc-unsplash

6) Maklumkan kepada jiran yang tidak pulang ke kampung dan berikan nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa semasa ketiadaan di rumah.

7) Pastikan tiada barang² kemas seperti emas, wang tunai, barang berharga dan sebagainya di dalam rumah atau disimpan di tempat yang selamat.

8) Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah mengetahui rumah ditinggalkan kosong.

IKLAN

9) Meminta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan di rumah.

10) Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila bercuti dengan menghubungi nombor telefon ibu pejabat polis berdekatan dengan tempat tinggal dan berikan maklumat seperti Nama, Alamat, Nombor telefon yang mudah dihubungi, Tarikh berlepas dan balik juga Nombor dan jenis kenderaan yang ditinggalkan semasa cuti.

Pastikan 8 Langkah Keselamatan Ini Telah Dilakukan Sebelum Pulang Beraya
ross-parmly-rf6ywHVkrlY-unsplash

Follow kami di WEBSITE, TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK dan YOUTUBE untuk dapatkan tip, idea dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI