Kertas dinding ataupun wallpaper, adalah penggantian bagi cat. Ia lebih senang untuk dipasang dan lagi lawa daripada cat. Jadi, bagi anda yang ingin mengubah suai rupa ruang, kertas dinding dinding adalah penyelesaian yang praktikal dan harga berpatutan. Terdapat beberapa kertas dinding tersedia dengan pelbagai reka bentuk dan warna yang boleh disesuaikan untuk dipadankan dengan perabot rumah anda.

Kertas dinding dinding boleh didapati dalam pelbagai gaya dan harga di pasaran. Kertas dinding sebenarnya tidak mahal sangat pun. Walau bagaimanapun, ia bergantung pada keluasan dinding anda, tapi kos untuk membelinya mungkin besar. Jadi, untuk memudahkan pencarian produk yang sesuai dan mengelakkan pembaziran wang, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Dinding kertas dinding secara meluas dikelaskan kepada dua jenis.

Nak Beli Cat Tapi Semuanya Nampak Bosan? Wallpaper Adalah Penyelesaiannya Nak Beli Cat Tapi Semuanya Nampak Bosan? Wallpaper Adalah Penyelesaiannya

Jenis Pelekat

Bentuk pertama ialah kertas dinding pelekat, yang boleh digunakan terus ke dinding. Jenis berikut ialah kertas dinding yang mesti dilekatkan, seperti menggunakan gam atau pita dua muka. Setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangan. Pilih yang paling memenuhi keperluan dan pilihan anda. Kertas dinding pelekat sudah mengandungi pelekat di bahagian belakang, jadi tidak perlu menggunakan gam lagi. Anda mesti menggunakan kertas dinding bersandarkan pelekat dengan cepat sebelum gam kering. Sudah tentu, walaupun terdapat instrumen tertentu untuk meletakkan gam pada dinding, ini kelihatan sukar bagi sesetengah individu.

Pelekat atau pita bermuka dua

IKLAN

Penggunaan pelekat atau pita bermuka dua dalam kertas dinding telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kertas dinding, seperti pelekat, boleh digunakan dan dialih keluar. Jika anda tidak menemui kertas dinding pelekat kegemaran anda, cuba yang ini.

Untuk pengetahuan anda, apabila pelekat pada kertas dinding mengering, ia akan menjadi lutsinar. Kerana gam ini larut dalam air, anda boleh membersihkan sebarang gam tambahan dengan air dengan mudah. Bukankah ia mudah? Walau bagaimanapun, anda akan memerlukan beberapa alat tambahan, seperti pemotong untuk memotong kertas dinding dan berus roller untuk menggunakan pelekat.

Pilih produk dengan bahan yang betul supaya ia melekat dengan baik

IKLAN

Jika anda telah memasang kertas dinding dan sedang bersedia untuk menggunakan yang baharu, dua perkara perlu diperiksa. Ini bagi memastikan material kertas dinding lama dan kertas dinding baharu yang akan diletakkan adalah serasi. Jika ini kali pertama anda menggunakan kertas dinding, pastikan bahan kertas dinding itu serasi dengan dinding rumah. Kertas dinding diperbuat daripada pelbagai bahan, termasuk vinil, PVC, bukan tenunan dan buih. Selepas peperiksaan, pilih kertas dinding dengan bahan terbaik untuk dinding rumah anda.

Pilih produk yang tidak mengandungi bahan berbahaya

Apabila bercakap mengenai kertas dinding, kebanyakan orang menekankan pemadanan motif dengan hiasan ruang. Walau bagaimanapun, anda juga mesti memastikan bahawa kertas dinding yang anda pilih tidak mengandungi sebarang bahan kimia berbahaya.

IKLAN

Jika anda alah kepada bahan kimia tertentu, walaupun sedikit pendedahan boleh menyebabkan ketidakselesaan. Berita baiknya ialah pembuat kertas dinding semakin memberi perhatian kepada perkara ini, jadi kebanyakan bahan boleh dianggap selamat.

Nak Beli Cat Tapi Semuanya Nampak Bosan? Wallpaper Adalah Penyelesaiannya

Walau bagaimanapun, anda harus berhati-hati apabila membeli barangan import kerana barangan berkualiti rendah mungkin akan mengalami masalah. Jika anda membeli dalam talian, elakkan tapak web yang kelihatan disyaki, walaupun kos barangan adalah rendah.

Jadi, itulah adalah langkah-langkah atau cara untuk anda memilih kertas dinding yang terbaik dan bagus untuk jangka masa yang lama.

Sumber: mybest (https://my-best.id/38832)

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI