Marigold Tinggi Khasiat, Daunya Boleh Rawat Luka. Marigold atau bunga tahi ayam antaratanaman berbunga yang kerap digunakan sebagai companiant plant atau tanaman pendamping untuk mengawal serangga perosak secara biologi. Sebab itu, kebun-kebun organik banyak tanam bunga ini.

Tapi ramai tak suka tanam marigold walupun ia mempunyai bunga yang catik dan mudah diselenggara. Ia mungkin disebabkan oleh aromanya yang tidak menarik. Tapi, tahukah anda tanaman ini mempunyai khasiat remedi nya yang tersendiri?

Di petik dari Majalahsinar.com. Menurut Ketua Pusat Sumber Genetik Tumbuhan Bio Sains UPM, Serdang, Selangor, Dr. Mohd Said Saad, pokok ini mujarab untuk merawat luka-luka pada anggota badan.

Baca juga: Ni Bukan Rumpai Biasa-Biasa Rupanya Penawar Penyakit

IKLAN

“Pada asasnya tumbuhan ini mempunyai khasiat yang baik pada sudut perubatan herba kerana ia mempunyai sifat antiseptik yang sesuai untuk merawat luka-luka pada tubuh badan,” katanya dalam satu pertemuan di pejabatnya.Marigold Tinggi Khasiat, Daunya Boleh Rawat Luka

Menurutnya lagi, sifat antiseptik tumbuhan yang dalam saintifiknya dinamakan sebagai Lantana camara ini, terkandung pada lendir yang keluar dari daun-daunnya yang segar bila diramas.

IKLAN

“Kalau dipupuk daun-daun yang diramaskan itu pada luka yang kita alami, ia mampu mengelakkan infeksi, menghentikan darah keluar dan luka-luka cepat sembuh,” katanya.

IKLAN

Malah, berdasarkan pengakuan beberapa pengamal perubatan tradisional tempatan, daun-daun pokok bunga tahi ayam ini juga sesuai untuk merawat bengkak ataupun terseliuh pada anggota yang tertentu

Bunga tahi ayam ni mudah dibiakkan melalui biji benih je. Kalau rajin, boleh lah cuba semai sendiri. Beli je benih yang berkualiti dekat link ni https://invol.co/cl99zwmMarigold Tinggi Khasiat, Daunya Boleh Rawat Luka

Marigold Tinggi Khasiat, Daunya Boleh Rawat Luka

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI