Landskap halaman rumah yang tenang, barulah seronok lepak minum kopi. Sekarang ramai yang mula berminat untuk menghias halaman rumah dengan membuat taman mini atau lebih dikenali sebagai landskap.

Walaupun ruang keluasan yang terhad, itu tidak menjadi halangan kepada tuan rumah untuk mewujudkan landskap yang indah.Konsep atau pun idea yang ditonjolkan oleh tuan rumah yang kreatif dapat menghasilkan suasana yang damai dan tenang.

Bagaimanapun ada beberapa aspek yang perlu diambil kira jika anda berhajat untuk memiliki halaman rumah dengan hiasan Lanskap yang indah. Jangan sia-siakan ruang yang ada. Berikut perkongsian fakta seperti yang dikongsikan oleh Minah Kontraktor 

Landskap Halaman Rumah Yang Tenang, Barulah Seronok Lepak Minum Kopi
Kredit foto: Pexels

TAK BERMAKSUD POKOK SERIMBUN

Ada salah tanggapan tentang lanskap halaman rumah bahawa semakin banyak pokok, semakin cantik halaman.

Ini bukan perkara tepat dalam seni hiasan landskap, kerana susun atur dan kualiti pokok yang digunakan lebih penting.

Apatah lagi jika anda tidak banyak masa untuk merapikannya atau halaman rumah tidak luas. Jadi pilihan terbaik anda adalah gaya minimalis Scandinavian.

Gabungan pokok menjalar dengan permukaan konkrit dilengkapi dengan set kerusi rehat atau meja makan berona semulajadi sebenarnya sudah mencukupi.

RUMPUT PILIHAN RAMAI

Kemasan berbatu untuk landskap rumah mungkin bukan pilihan ramai, kerana suasana laman hijau sekeliling rumah lebih mengasyikkan.

Jadi, pemilihan rumput yang sesuai perlu dilakukan supaya masalah penjagaan tidak timbul. Pening kepala kalau rumput yang ditanam memburukkan halaman pula.

Untuk cuaca Malaysia, antara jenis rumput yang jadi pilihan ramai ialah Japanese carpet grass, Philippines carpet grass, cow grass dan pearl grass. Setiap satunya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, terpulang kepada kehendak anda.

Misalnya, cow grass dan pearl grass lebih murah dan tahan lasak tetapi teksturnya lebih kasar. Sementara Japanese carpet grass dan Philippines carpet grass pula lebih mahal dan perlukan penjagaan rapi, tetapi rasanya lebih lembut dan nampak mewah.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan rumput tiruan yang lebih murah dan lebih mudah dijaga. Walaupun begitu, ada beberapa kelebihan dan kekurangan menggunakan jenis ni.

IKLAN

Antara kelebihan rumput tiruan ialah menjimatkan air, tidak toksik, tiada risiko alahan, tahan lasak, dan selamat untuk haiwan peliharaan dan kanak-kanak.

Kekurangannya pula adalah ia ada risiko kepanasan dan boleh rosak sekiranya terdedah kepada barangan panas dan bahang kuat matahari. Jadi, tepuk dada tanya selera, guna yang asli atau tiruan.

Landskap Halaman Rumah Yang Tenang, Barulah Seronok Lepak Minum Kopi
Kredit foto: Pexels

AIR LENGKAPI HALAMAN

Landskap halaman terasa tidak lengkap tanpa air, baik dalam bentuk kolam atau pancuran. Banyak jenis kolam atau pancuran yang anda boleh pilih, tetapi pastikan ia dibuat dengan betul, jangan nanti jadi tempat membiak nyamuk pula!

Antara impian ramai orang adalah kolam ikan koi, kerana ia boleh menjadi lambang status pemiliknya. Harga seekor ikan koi dari Jepun dalam pasaran boleh mencecah ribuan Ringgit!

Jika anda bukan peminat ikan kerana faktor penjagaan dan penyeliaan kolam yang mahal dan rumit, anda juga boleh meletakkan pancuran air di halaman rumah. Bunyi air mengalir dalam rimbunan hijau juga boleh beri ketenangan selepas sibuk bekerja.

RIMBUNAN HIJAU

Bagi mereka yang sukakan kehijauan merimbun di halaman rumah, boleh juga menggunakan konsep Taman Bali.

IKLAN

Berbanding hanya menanam pokok tanpa susun atur dan membiarkannya tumbuh merimbun, konsep Taman Bali menekan aspek lapisan struktur dan tumbuhan.

Lima aspek utama Taman Bali yang anda boleh cuba terapkan adalah:

– Tumbuhan hijau
– Batu dengan warna asli atau gelap
– Arca hiasan
– Perabot kayu
– Kolam/takungan air
– Konsep Taman Bali ini boleh dilakukan tanpa mengira saiz halaman anda, asalkan lima aspek utama di atas dipenuhi, anda sudahpun mempunyai halaman bergaya Taman Bali.

Landskap Halaman Rumah Yang Tenang, Barulah Seronok Lepak Minum Kopi
Kredit foto: Unsplash

SHIZEN, KANSO DAN KOKO

Susun atur landskap, pohon menghijau dan hiasan halaman rumah boleh memberikan ketenangan luar biasa jika dibuat penuh teliti.

Bagi mereka yang sukakan halaman yang rapi dan tersusun, konsep Taman Zen adalah pilihan terbaik untuk anda.

Berpaksikan kepada tiga konsep utama iaitu kesemulajadian (Shizen), keringkasan
(Kanso) dan Kecekinan (Koko).

Sumber: Minah Kontraktor  Kredit foto (top image): Pexels

IKLAN

 

ARTIKEL BERKAITAN:

Buntu Nak Hias Laman? Ini 10 Idea Susun Stepping Stone Dan Batuan Sungai Yang Boleh Di Tiruvasi

 

Ingin kongsi idea dekorasi rumah anda? Klik link ini untuk join telegram grup Geng Dekor Impiana: https://t.me/gengdekorimpiana

 

Ingin lebih tahu pelbagai tip untuk dekorasi rumah? Jangan lupa ikuti kami di Telegram dan TikTok rasmi IMPIANA.

 

Landskap Halaman Rumah Yang Tenang, Barulah Seronok Lepak Minum Kopi

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=jPtTsTDMpSw

Sentuhan Midas penuh kemewahan dan elegant untuk kediaman anda.
Rahsia dari IMPIANA, download sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI