Hai assalammualaikum semua dan selamat Hari Raya Aidil Adha 2022 kepada umat muslimin dan muslimat sekalian. Haa, dah hari-hari raya ini, mesti happy kan? Siapa je tak happy bila masuknya hari raya. Tapi, hari raya haji ini berbeza sedikit dengan aidilfitri sebab ada yang kena menolong siang daging korban kan. Bila nak tolong bersiang mesti kena ada pisau. Jadi sebab itu, hari ini saya nak memberitahu apa jenis pisau yang anda mugkin akan gunakan untuk persiapan makan di hari raya ini. Mari saya tunjukkan.

PISAU CHEF

Pisau chef ini, anda akan gunakan dan bersama anda kerana ia pisau yang popular. Dengan ukuran 15-30 cm, ia merupakan pisau yang mempunyai bilah yang panjang, kuat dan berat. Pisau ini akan gunakan bila mak-mak akan suruh kita pergi potong sayur atau daging.

PISAU PARING

IKLAN

Pisau paring ini, pisau yang kecil sahaja tapi ia mempunyai hujung yang sangat tajam. Jadi, ia perlu berhati-hati ketika memakainya, lagi-lagi yang baru belajar. Saiznya kecil dan kemas. Oleh sebab itu, pisau ini sangat sesuai jikalau anda tetamu datang beraya, dan disuruh untuk memotong buah ke, haa pisau ni lah yang sesuai untuk digunakan.

PISAU PEMOTONG

IKLAN

Siapa je tak kenal pisau ini. Pisau ini lah yang paling penting untuk kita guna potong daging korban yang tebal tu bila nak hendak memasak. Nama gelaran bagi pisau ini adalah choppers. Pisau ini nak dekat serupa dengan pisau cleavers, cumanya pada di bahagian pemotong pisau ini lebih nipis. Sebab itu, pisau ini sesuai digunakan untuk menghiris daging secara menipis

PISAU SEMBELIH

IKLAN

Haa yang lelaki-lelaki semua, bila time raya aidil adha ini, kamu semua kena tolong pakcik-pakcik surau dalam sembelih, lagi-lagi kena tahu pisau apa yang digunakan untuk menyembelih lembu atau kambing. Pisau sembelih ini, ia nak dekat sama dengan parang, Cuma ia lebih kecil dan hujungnya lebih tajam kerana ia untuk membuatkan lembuh yang dikorban terus mati apabila disembelih supaya ia tidak sengsara.

Jadi, itu sahajalah jenis-jenis pisau yang selalu digunakan semasa hari raya aidil adha. Jangan lupa baca part 2 artikel tentang special hari raya aidil adha ini.

Sumber: pasarhub (https://pasarhub.my/blog/jenis-pisau-dan-kegunaannya-yang-harus-anda-tahu/)